preustroj izvršnih vlasti

Sarajevska županija uskoro dobiva novog premijera, čeka se TŽ

Sarajevska županija uskoro dobiva novog premijera, čeka se TŽ
06.12.2020.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Jedan broj županija s bošnjačkom većinom konstantno je u procesima previranja i sklapanja novih skupštinskih većina, a ovih dana to je posebno izraženo u dvjema županijama, Tuzlanskoj i Sarajevskoj, pri čemu je, kako stvari stoje, isti ubrzan zbog rezultata lokalnih izbora, piše Večernji list BiH

Isto je posebice primjetno u Sarajevskoj županiji u kojoj je SDA izgubio tri gradske općine, a što je, kako stvari stoje, dalo vjetar u leđa strankama i zastupnicima okupljenima oko tzv. četvorke da pripreme plan realizacije imenovanja nove Vlade, a imena budućih ministara, kao i mandatara trebala bi biti poznata idućih dana.

Okupljena većina

Stara Vlada i službeno je pala početkom ovoga tjedna, i to nakon što je Skupština SŽ-a prihvatila ostavku premijera Marija Nenadića, koji je u obrazloženju naveo kako je ova ostavka podnesena nakon što je 9. listopada 2020. godine 18 zastupnika podnijelo prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, uz obrazloženje da njezine odluke nemaju podršku većine zastupnika u Skupštini SŽ-a.

U petak su pak predstavnici nove većine, koju čine Naša stranka, Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija, Nezavisna bh. lista te neovisni zastupnici, predstavili revidirani program djelovanja od prije dvije godine koji je obavezujući dokument o revitaliziranju te županije u vrijeme pandemije koronavirusa.

Predstavnik SDP-a Haris Vranić, govoreći o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, kazao je da će, između ostalog, nova Vlada raditi na provođenju plana za liječenje pacijenata od COVID-a, potpunoj informatizaciji zdravstvenog sektora te povećanju broja timova obiteljske medicine, ovisno o potrebama stanovništva.

Također je naglasio da će izvršiti rebalans proračuna Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i svih ugovora s privatnim zdravstvenim ustanovama, te da će nastaviti planirati specijalizacije zdravstvenog kadra, kao i zaposliti nove zdravstvene radnike.

Na press-konferenciji poručeno je da će nova Vlada Sarajevske županije biti formirana na programskim načelima, konkretnim mjerama, zakonima i javnim politikama te da će uvesti radikalne mjere u cilju podizanja kvalitete životne sredine, oporavka ekonomije te rješavanja velikog broja problema u zdravstvu i obrazovanju. U programu se navodi da će revidirati zakonski okvir za pokretanje javno-privatnog partnerstva kreirati mjere za sufinanciranje obrtnika koji su na bolovanju ili u samoizolaciji, uputiti inicijativu k Vladi FBiH za donošenje novog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica s većim obuhvatom i opsežnijim mjerama, nastaviti sufinancirati troškove plaća u svrhu očuvanja radnih mjesta prema precizno utvrđenim kriterijima te pomoći hotelskoj industriji preko Turističke zajednice kroz programe privlačenja turista iz cijele BiH.

Procesi u Tuzli

Istodobno, u Tuzlanskoj županiji ovih je dana osamnaest zastupnika u Skupštini prikupilo potpise za smjenu aktualne Vlade koju predvodi premijer Denijal Tulumović (SDA), a osim SDP-a, PDA i Naše stranke, za smjenu aktualne Vlade TŽ-a glasovat će i zastupnici SBB-a. Sve ovo kulminacija je nestabilne političke situacije u županiji, koja je dodatno destabilizirana nedavnom smjenom dvoje ministara. No, u ovom je trenutku upitno hoće li biti dovoljno ruka za imenovanje nove Vlade. S druge strane, kada je riječ o Zeničko-dobojskoj županiji, čini se kako bi većina ipak mogla biti očuvana. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.