"posavski cvijet"

Sanja jedina tattoo umjetnica: Tetoviranje uspješno spaja s ulogom majke troje djece

Sanja jedina tattoo umjetnica: Tetoviranje uspješno spaja s ulogom majke troje djece
25.12.2018.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Udruga žena “Posavski cvijet” iz Orašja nastala je kao projekt ekonomskog osnaživanja žena u poboljšanju samostalnosti i ravnopravnosti ženskih prava, a kroz svoj široki spektar djelatnosti promiče i tradicionalna i moderna zanimanja, piše Večernji list BiH. 

Korak dalje

Bave se tradicionalnim izradama nakita, folklornih nošnji posavskoga kraja te proizvodnjom hrane na tradicionalan način. Biti žena u biznisu i uspjeti u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici u kojoj opstaju najbolji još uvijek je puno teže nego muškarcima. “Posavski cvijet” mijenja takve stereotipe i nizom primjera gdje žene vode glavnu riječ u obrtima, potvrđuje njihovu uspješnost. Otišle su i korak dalje pa spajaju tradiciju i moderna zanimanja. Osim tradicionalnih, jedna članica udruge je afirmirala i posve novo zanimanje za posavski kraj, a to je tetoviranje ili tattoo umjetnost, koja je postala globalno moderna. Trenutačno se jedino Sanja Ćorhasanović na širem posavskom području bavi tetoviranjem. - Oduvijek sam voljela oslikavanje. Ta je ljubav uvijek postojala, a eto, tek sada sam se odvažila baviti tetoviranjem kao poslom. Moja udruga “Posavski cvijet” pomogla je da se više angažiram i uložim u posao, opremu. Potrebno je i puno učenja o toj umjetnosti, ali istodobno i tehnikama. Uglavnom se mladi opredjeljuju za takvu vrstu uljepšavanja tijela, ali ima i starijih. No, ima i onih koji se tome protive. Većina ljudi tetoviranje gleda kao i svaki drugi posao, no ja tetoviranje doživljavam puno više, kao umjetnost jer svaka tetovaža za mene je novi izazov - objašnjava nam Sanja. Na naš upit ima li bojazni od infekcije, ako je oprema dobra, pravilno rukovanje, ako su boje od provjerenih proizvođača i sve u higijenskim uvjetima, onda nema bojazni, tvrdi tattoo umjetnica Sanja.

Poduzetnica, supruga, majka

Sanja je supruga i majka pa je odluka za bavljenje još nečim osim kućanskim poslovima, zapravo, bila velik izazov. - Ženama je definitivno puno teže biti poduzetnica jer tek kada završim sve svoje obveze oko majčinstva i odgoja troje djece, mogu se posvetiti nekom drugom poslu jer danas je teško biti majka ako imate više djece, ali ujedno i lijepo. Žene su u poduzetništvu puno upornije, ustrajnije u ciljevima i ne odustaju lako. Planovi su mi veoma ambiciozni, ali ne želim o njima dok se ne ostvare. U međuvremenu, voljela bih steći više naobrazbe o ovom poslu, biti dio nekog studija. Tako bih brže napredovala. Voljela bih uključiti i druge u taj posao - kaže Sanja.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.