Jača utjecaj žena u regiji, stigla veleposlanica SAD-a

SAD ključan za napredak BiH prema Europskoj uniji i NATO-u

SAD ključan za napredak BiH prema Europskoj uniji i NATO-u
14.01.2015.
u 09:04
Potpora inicijativi bez odlučnog stava washingtona u BiH je teško očekivati dogovor o promjeni odredbi Daytona
Pogledaj originalni članak

Početak 2015. godine obilježava dolazak dviju žena na važne položaje u zemljama regije. Neposredno nakon pobjede Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu Hrvatske, na vodeću diplomatsku poziciju u BiH došla je također žena. Iskusna američka diplomatkinja Maureen Cormack jučer je doputovala u Sarajevo gdje bi sljedeće najmanje tri godine trebala predstavljati Sjedinjene Američke Države. SAD nakon skoro godinu i pol dobiva diplomata u BiH s punim kapacitetom. Ona je prošloga tjedna prisegnula u State Departmentu i tom prigodom poručila kako će Sjedinjene Države biti najvjerniji partner Bosne i Hercegovine.

Najjači partner

“Sjedinjene Američke Države su već dugo odani prijatelj i saveznik BiH i ja se radujem što ću raditi s vama i našim europskim partnerima kako bismo vratili vašu zemlju na pravi put priključenja EU i NATO savezu. A SAD je i dalje odlučan biti vaš najjači partner na tom putovanju”, poručila je nova veleposlanica koja će svoje vjerodajnice uskoro uručiti predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Američka diplomatkinja dolazi u vrijeme uspostave novih vlasti u BiH i nove njemačko-britanske inicijativa koja bi trebala zemlju pokušati približiti u EU, što podupire i američka administracija. Taj poticaj je toliko značajniji jer je SAD ključni tvorac Daytonskog sporazuma kojim je zaustavljen rat, ali nije uspostavljen trajni i pravedni mir. Pokazalo se u ranijim pokušajima da inicijativa iz Europske unije nije imala toliko utjecaja u BiH bez snažnijeg američkog poticaja. To se ponajprije odnosi na ispunjavanje uvjeta koji su bili postavljeni oko podnošenja prijave za članstvo u EU, a kada je preduvjet bilo ispunjavanje presude Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Jednostrane promjene

Upravo presuda u ovome predmetu zadire u jednu od ključnih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma i predstavljanja triju naroda u vlasti u BiH, kao i mogućnosti utjecaja na donošenje važnih odluka. Ona je prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu u Bruxellesu razgovarala s predstavnicima EU i NATO-a kako bi što spremnija dočekala svoje zadatke. Potezi njezina prethodnika Patricka Moona nisu bili od osobite koristi jer je predlagao provedbu jednostranih reformi koje bi zahvatile samo FBiH, a u konačnici bi dovele do slabljenja pozicije Hrvata u BiH, koji su podložni diskriminaciji zbog rupa u Ustavu BiH koji omogućava nadglasavanje. Nova veleposlanica SDA-a u BiH ima posebnu ulogu da pogled američke administracije proširi na cijelu BiH, izvan Veleposlanstva na Marijin dvoru.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.