Do sada dominirao tip B

Sa zapada nam stiže novi val gripe tipa A

Sa zapada nam stiže novi val gripe tipa A
09.02.2018.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

- Prvi slučajevi gripe na području HNŽ-a zabilježeni su od 16. do 23. listopada, a do sada su na tom području zabilježena 1803 slučaja gripe ili bolesti sličnih gripi, od čega je akutnih respiratornih infekcija zabilježeno 1270, dok se na gripu ili bolesti slične gripi odnose 533 slučaja - kazao je u utorak u Mostaru šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Erdin Alajbegović. Prema njegovim riječima, zabilježena su i dva smrtna slučaja od gripe kod starih i kroničnih bolesnika koji nisu bili cijepljeni, piše Večernji list BiH. 

Intenzitet ne opada

- Gripe još uvijek ima, pacijenti još dolaze, imamo i hospitaliziranih pa ne bih mogao reći kako intenzitet opada. No, za očekivati je da bi gripa trebala početi jenjavati s obzirom na to da nam stižu topliji dani pa bi krajem mjeseca intenzitet trebao opadati. U našu bolnicu kontinuirano dolaze pacijenti sa simptomom gripe i dominantan je tip B te, prema saznanjima koje imamo, u našoj bolnici, za razliku od drugih, nisu otkriveni slučajevi gripe tipa A. Međutim, novi val gripe nam sada stiže kroz Hrvatsku. Tamo je već u više slučajeva otkrivena gripa tipa A u odnosu na gripu tipa B, što može ići u prilog nekom drugom valu gripe. Već je krajem prošlog mjeseca diljem Europe zabilježen veći broj slučajeva gripe tipa A, bilo je i smrtnih slučajeva. S obzirom na to da virusi cirkuliraju među populacijom, a ona se kreće tako što virusi ne biraju ni nacije ni države - kazao je za Večernji list dr. Jurica Arapović iz Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar.

Cjepiva nema

Prema riječima dr. Arapovića, ove godine je puno više zainteresiranih za cijepljenje nego prošle, međutim, cjepiva više nema. - Razlog je vjerojatno u osvještavanju građana i ove godine, zaista, da smo imali dvostruko više cjepiva, sve bi bilo iskorišteno. Naručujemo 10 puta manje cjepiva nego što su stvarne potrebe županije. U našoj županiji sigurno imamo u rizičnim skupinama 40.000 osoba koje bi trebale primiti cjepivo, a mi naručimo 2700, što je oko 10 puta manje. S obzirom na to da je ove godine zanimanje za cijepljenje dvostruko veće i ljudi se o dobrobiti cijepljenja sve više informiraju, moguće je da sljedeće godine zanimanje još poraste. U svijetu je procijepljenost cjepivom protiv gripe 30 do 40%, a kod nas znatna manja - kazao je.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.