Obitelj Tomić

S ruskim ovcama siguran život u svome posuškom kraju

S ruskim ovcama siguran život u svome posuškom kraju
09.11.2015.
u 06:15
Jozo Tomić obnovio mlinicu, a unuci Ivan i Josip s farmom ovaca ostaju u svom kraju
Pogledaj originalni članak

Na putu za Rakitno, u Vrpolje bilo je prelijepo vrijeme i u tom sjevernom kraju općine Posušje koji se snažno razvija jer se koriste svi prirodni resursi. Niču stočne farme i druge manje tvrtke koje "donose" zaradu i život na svom ognjištu. U obitelji Joze Tomića je sve u radnom zanosu pa rade i djed Jozo, koji je radio 38 godina u Njemačkoj, te unuci Ivan i Josip. Nakon dugog i teškog rada u tuđini, Jozo je obnovio sve oko doma pa i mlinicu na potoku Jelica.

- Ovdje je bilo puno mlinica, a u rakitskom kraju radilo ih je preko sto, a sada samo moja melje.

Još mnogi vole puru i kruh od brašna iz moje mlinice, a svima meljem besplatno, priča Jozo u dobrom raspoloženju jer je tu i farma ruskih ovaca dvojice unuka Ivana i Josipa. U tom kraju je pet farmi, a Ivan je za portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba ispričao sve o farmi i želji da ostane tu u svom dragom kraju prepunom ljepote - brda Oštrca, trave, šume i zdrave izvorske vode.

- Objekt je velikih kapaciteta, 800 ovaca, a mi smo krenuli s 80 ovaca ruske romanovske vrste. Dokazano je da su to najplodnije ovce na svijetu. U godini imaju od jednog do četiri janjca koji se traži na sve strane i već sada nemamo nevolja s prodajom.

Traže se i ovce jer su jako korisne. Ishrana je sva domaća jer imamo obilje trave i žita. Brat Josip i ja čvrsto smo odlučili ostati na svom ognjištu, ispričao nam je Ivan svoju priču te naglasio kako se sve radi uz pomoć stručnih ljudi i sukladno svim propisima.

Ništa se ne može pokrenuti bez ulaganja pa je sve u tom smjeru odrađeno i u Vrpolju u farmi Tomić. Potporu očekuju i s viših razina jer je riječ o projektu koji donosi nova radna mjesta i zaustavlja masovni odlazak u tuđinu. Dok smo razgovarali o toj temi, Ivan je napomenuo kako je za ovna radi priploda platio čak 800 eura. Uskoro će se održati i seminar na razini Ministarstva gospodarstava Zapadnohercegovačke županije o ovčarstvu i potpori za koje su izvor zarade i ostanka, posebice mladih, u svom dragom hercegovačkom kraju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.