Uskoro liječenje u BiH

S bankom koštane srži transplantaciju će oboljeli u BiH plaćati od 50 do 80 tisuća KM

S bankom koštane srži transplantaciju će oboljeli u BiH plaćati od 50 do 80 tisuća KM
27.09.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina trebala bi uskoro dobiti banku matičnih stanica koštane srži, što znači da će pacijenti koji boluju od malignih oboljenja koštane srži imati priliku liječiti se u svojoj državi.

Manje cijene

Direktorica projekta “Banka koštane srži” i potpredsjednica Udruge “Mala” Amela Sućeska u izjavi novinarima naglasila je kako se sve to čini zbog građana u BiH, zbog svih bolesnika koji boluju od leukemije (ili neke druge zloćudne bolesti koštane srži), za koju kaže da je izlječiva ako se na vrijeme dijagnosticira i na vrijeme počne s terapijom.

- Trenutačno naši građani plaćaju 300.000 eura za transplantaciju koštane srži, bez postoperativnog razdoblja. S bankom koštane srži moći ćemo raditi transplantaciju u BiH i, po već urađenom predračunu, stajat će od 50.000 do 80.000 KM, kazala je. Objasnila je kako je za registraciju banke koštane srži potrebno imati 1500 tipiziranih građana, čime BiH ulazi u asocijacije europskih i svjetskih banaka koštane srži. - Nismo mi svijetu zanimljivi s naših 1500 uzoraka, nego je nama zanimljivo 40 milijuna tipiziranih uzoraka koji će biti na raspolaganju našim građanima. To je dovoljan razlog da se formira banku koštane srži. Do sada imamo oko tisuću tipiziranih uzoraka krvi koji su naslonjeni na hrvatski registar, kazala je ona. Dodaje kako je BiH jedina država u regiji koja nema banku koštane srži i nada se da bi ta priča mogla biti zaokružena do kraja godine. S tim u vezi ističe potporu lokalne zajednice projektu “Banka koštane srži” koji je pokrenula Udruga “Mala”.

Akcija prikupljanja uzoraka

- Cijena tipizacije jednog uzorka krvi je 400 KM. To se trenutačno radi u KBC-u Zagreb s kojim imamo sporazum o suradnji. Na našu sramotu, ni jedan laboratorij u BiH nije certificiran po europskim i svjetskim standardima, a mislim da ćemo i to ubrzo riješiti. Međutim, nije problem prikupiti krv, problem je osigurati novac za tipizacije, obrazložila je. Podsjetila je i da ne postoji ni jedna zakonska prepreka za formiranje banke koštane srži. Nevladina organizacija “Mala” organizirala je akciju prikupljanja uzoraka krvi potencijalnih donatora, a najavljeno je i službeno otvorenje prostorija u kojima će biti smješteno sjedište projekta “Banka koštane srži”. Prostorije je dodijelila Općina Stari Grad, a umnogome će olakšati rad organizacije. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.