Vađenje bombi 19. srpnja

Ronioci iz Češke uništavaju avionske bombe iz rijeke Save

Ronioci iz Češke uništavaju avionske bombe iz rijeke Save
15.07.2016.
u 16:26
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Češke nastavljaju suradnju u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava (MES) iz riječnih tokova u Bosni i Hercegovini.

Tijekom 2016. godine planirano je vađenje neeksplodiranih ubojitih sredstava (avionskih bombi) u rijeci Savi (lokacija Brčko i Brod), i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava na području Bihaća.

Trenutno Ministarstvo sigurnosti BiH koordinira aktivnosti na lociranju, vađenju i uništavanju avionskih bombi u rijeci Savi, tipa FAB 100 – lokalitet Brčko (ispod i u blizini mosta koji povezuje Brčko i Gunju). U aktivnosti su uključeni i predstavnici Veleposlanstva Češke u Bosni i Hercegovini.

Ronioci iz Češke su doputovali u Bosnu i Hercegovinu 8. srpnja. Izvršeno je izviđanje i ronjene na navedenom lokalitetu i locirane su tri bombe.

Izvršene su sve pripreme i provedene sigurnosne mjere kako bi se izvršilo vađenje i uništavanje bombi. Aktivnosti na lokaciji vodi Odjel za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH. Podršku u vađenju i uništavanju bombi pružaju demineri iz nadležnih struktura u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici nadležnih institucija iz Republike Hrvatske.

Vađenje bombi će se izvršiti 19. srpnja od 17.00 – 21.00 sati, a uništavanje 20. srpnj od 10.00 – 13.00 sati (pripremne aktivnosti će se provesti od 5.00 -10.00 sati).

Suradnja između dva ministarstva se nastavlja i u narednom razdoblju. 

Dogovoreno je da naredni prioritet bude uklanjanje i uništavanje pronađene avionske bombe koja se nalazi u rijeci Savi ispod mosta koji povezuje Brod i Slavonski Brod. Predviđeni termin za realiziranje spomenute aktivnosti je od 1. do 14. kolovoza, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.