press sip-a

Rogić: Neki ne razlikuju Parlament BiH i FBiH

Rogić: Neki ne razlikuju Parlament BiH i FBiH
07.10.2022.
u 15:32
Pogledaj originalni članak

Vlado Rogić je na konferenciji Središnjeg izbornog povjerenstva rekao kako je zakonom propisano kad i u kojoj situaciji član biračkog odbora može biti zamijenjen.

- Ne vjerujem da, ako se netko žalio na bolest, predsjednik biračkog odbora nije dopustio da se član zamijeni. Točno je da je to dugačak proces, da se u šest dolazi i do 6-7 sutradan ujutro treba zadržati koncentraciju. Članovi biračkog odbora tu su kako bi prebrojavali, a predsjednik odbora upisuje podatke - rekao je Rogić. Dodao je kako će izvršiti analizu te da će sagledati sve propuste članova biračkog odbora i kažnjavati ih ondje gdje je očigledan propust.

- To se najviše događa na biračkim mjestima jer članove biračkih odbora predlažu stranke. I tu ćemo izvršiti analizu, koliko političkih stranaka nije dostavilo prijedloge i obrasce biračkih odbora. Trebaju dostaviti najkvalitetnije osobe. Tu se vrši selekcija u političkim strankama i oni koji imaju više znanja ne idu među promatrače, nego među članove biračkih odbora. Zatim, na terenu imamo ljude koji ne znaju da imamo Parlament FBiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Žalosno je bilo slušati članove izbornih povjerenstava s čime se sve susreću. Političke stranke trebale bi predložiti najkvalitetnije osobe - rekao je Rogić.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović na početku obraćanja osvrnuo se na probleme s biračkim odborima diljem BiH.

- Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obveza biračkih odbora s gotovo 16 posto biračkih mjesta, SIP je bio spriječen javnosti u roku od 24 sata prezentirati izborne rezultate s gotovo 1000 redovitih biračkih mjesta za pojedina tijela vlasti. Zbog njihova nerada veliki teret pao je na općinska izborna povjerenstva - rekao je Arnautović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.