Privatni istražitelji u BiH

Rješavaju probleme, štite, traže nestale, nose oružje za osobnu zaštitu...

Foto: import
Rješavaju probleme, štite, traže nestale, nose oružje za osobnu zaštitu...
25.04.2015.
u 11:22
privatnim istražiteljima je dopušteno nošenje vatrenog oružja za osobnu zaštitu
Pogledaj originalni članak

Usluge privatnih istražitelja i agencija u zemljama regije izuzetno su tražene, no u BiH i nisu previše. Naime, u ovoj državi postoje samo dvije registrirane istražiteljske agencije.

Stevo Avram, vlasnik privatne istražiteljske agencije Drina Security napominje kako upravo podatak o samo dvije istražiteljske agencije dovoljno govori o tome koliko je ta oblast isplativa i koliko građani traže usluge privatnih istražitelja. U izjavi za Fenu ističe kako je potrebno ovu oblast kvalitetnije urediti.

Loša zakonska regulativa

Prije odlaska u privatne istražitelje, Avram je radio u policijskim strukturama na svim poslovima i pozicijama, a sadašnjem radu mu najveći problem predstavlja nedovoljna zakonska regulativa ove oblasti, a koja se osobito ogleda u pristupu određenim dokumentima i predmetima koji se vode pod pojmom “tajnost podataka” tako da praktično ne može dobiti skoro ni jedan službeni podatak, iako je postojećom zakonskom regulativom o radu privatnih istražitelja reguliran pristup tim podacima. Nažalost, teško je i naplatiti posao.

- Jedan suprug nedavno je tražio da mu pronađem ženu koja je pobjegla, a toliko je bio u teškoj materijalnoj situaciji da mi je rekao kako nema ‘ni za poruku’, ističe Avram napominjući kako to dovoljno govori u koliko se teškoj materijalnoj situaciji nalaze bh. građani.

Napominje kako ga građani često zovu i zbog savjeta te da je do sada veoma mali broj stranih tvrtki tražio njegove usluge jer vjeruje da oni, ako imaju potrebe, to rade na drugi način.

Inače, privatnim istražiteljima je dopušteno nošenje vatrenog oružja za osobnu zaštitu.

Istražitelji potrebni

Ipak, privatni istražitelj s kojim je razgovarao “Večernji list”, a koji je želio biti anoniman zbog osjetljivosti posla kojim se bavi, kaže kako će se usluge ovakvih ljudi i agencija sve više tražiti u budućnosti.

- Istina je da se u BiH manje angažiraju privatni istražitelji nego u susjedstvu, no tu je jedan problem i lošiji rad pojedinih institucija. Primjerice, u BiH u velikom broju slučajeva nema presuda ni za dokazivi kriminal, a zamislite kakvo je onda stanje kada je nešto manje u pitanju. Ipak, nama je važno da imamo rezultate i klijentu skoro uvijek ponudimo konkretne dokaze, a na njemu je što će dalje činiti. Mi osobno vjerujemo kako će sustav potpuno funkcionirati i onda će i nama biti lakše istraživati brojne sumnjive aktivnosti, kazao nam je. Privatne istražitelje sve više angažiraju prevareni radnici, tvrtke koje provjeravaju radnike, osobe ili tvrtke koje trebaju zaštitu, obitelji nestalih osoba i drugi. Za razliku od BiH, susjedna Hrvatska ima više od 120 licenciranih istražitelja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.