Upoznaj sebe

Riješite se tereta emocionalnih trauma iz prošlosti u 3 koraka jer mogu biti uzrok bolesti

Riješite se tereta emocionalnih trauma iz prošlosti u 3 koraka jer mogu biti uzrok bolesti
18.12.2022.
u 09:37
Pogledaj originalni članak

Negativan, često suptilan efekt koji trauma ostavlja an nas može utjecati i na naše mentalno ali i fizičko zdravlje.

Autor popularne knjige "Mit normalnog", dr. Gabor Mate navodi kako je kroz svoj rad u palijativnoj skrbi naučio razlikovati da nije slučajnost kada se netko razboli, a netko drugi ne. Smatra kako su emocionalne traume iz prošlosti često veliku utjecaj u ostatku života. 

“Bilo da govorimo o kroničnom umoru ili nekoj autoimunoj bolesti, poput artritisa, pa i depresije i psihoze, počeo sam primjećivati da bolest nije slučajna stvar već ponekad i posljedica stvari koje su se počele događati još u djetinjstvu." Drugim riječima, ako vaše traume mogu utjecati na vaše zdravlje i sreću, trebamo se fokusirati na to kako te rane liječiti. Liječnik nudi tri savjeta koja vam mogu pomoći: 

1. Traume se protežu generacijama

“95% trauma je generacijski uzrokovani i nesvjesno ih širimo dalje. To može značiti da je vaša trauma produkt vaših roditelja i njihovog iskustva kojeg nisu riješili do vašeg rođenja", navodi. Pitanje je: Kako identificirati traumu ako nije ustvari vaša? Za početak morate pogledati u sebe kako biste ih razumjeli, a što ih bole razumijete, jasnije će vam biti i tuđe traume. Živčani sustav ima pamćenje koje nije uvijek svjesno, ali rana i dalje stoji i aktivira se u određenom trenutku. Savjet je da zastanete kada se naprimjer naljutite na nekoga: često naša ljutnja niti nije povezana s tim događajem. Pokušajte osvijestiti odakle se javlja ljutnja. 

 

2. Oslonite se na odnose koje njegujete u životu 

Kvalitetni odnosi su iznimno važni za zacjeljivanje trauma i to je znanstveno potvrđeno. Ljudi nisu stvoreni da budu sami i upravo je usamljenost jedan od rizičnih faktora za preranu smrt. Što napraviti? Fokusirajte se na društvene odnose, a možda toga niste svjesni no u život možete lako privlačiti osobe koje su doživjele traume slične vašoj, a u dobrom odnosu osobe mogu pomoći jedna drugoj da nastave dalje. 

 

3. Naučite kako reći ne

Priroda nas tjera da sami naučimo što želimo a što ne, koje su naše vrijednosti i kako gledamo na svijet. Dakle potrebno je postaviti granice između nas i drugih ljudi. Prema pisanju dr. Mate, u ranoj mladosti učimo što se smije što ne ali i da moramo slušati starije. Rezultat je takav da često u odrasloj dobi ne znamo postaviti granice i reći jasno NE. Ako to ne naučite, sigurno čete osjećati posljedice i na psihu i na tijelo, pa drugi put nemojte prihvatiti svaki zadatak zbog kojeg čete se kasnije osjećati loše već naučite reći da on nije za vas. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.