kardinal Puljić i Pejčinović Burić

RH se zauzima za ravnopravnost sva tri naroda u BiH

RH se zauzima za ravnopravnost sva tri naroda u BiH
06.04.2018.
u 08:30
Pogledaj originalni članak

- Zahvalan sam za ovaj pohod, ne samo za mene osobno već i sve Hrvate u BiH jer se ovim činom šalje pozitivna poruka kako nismo prepušteni situaciji koju preživljavamo, da Hrvatska država preko svojih struktura i Vlade doista želi izraziti blizinu, razumijevanje i potporu - kazao je kardinal Vinko Puljić nakon susreta s Marijom Pejčinović Burić, ministricom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. - To nam je u ovom trenutku jako važno - kazao je kardinal Puljić te dodao kako je zahvalan na susretu, piše Večernji list BiH. 

O položaju Hrvata u BiH

Prema kardinalovim riječima, tijekom razgovora razmijenjene su informacije koje su manje-više poznate, ali ih je potrebno ponoviti da još jednom budu potvrđene. - Prigoda dolaska u Sarajevo u povodu otvaranja Ureda Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu RH u BiH, osim gospodarskih elemenata, podrazumijeva i brigu o Hrvatima u svim drugim aspektima i odnosima Republike Hrvatske i BiH - kazala je ministrica Pejčinović. - U sklopu toga osobito mi je drago što smo s uzoritim kardinalom imali priliku razgovarati o položaju hrvatskoga naroda i što su trenutačno najveći izazovi - naglasila je ministrica. - Složili smo se kako je promjena Izbornoga zakona u ovoj godini važno pitanje s obzirom na to da je riječ o izbornoj godini, a to znači kako bi se trebalo na neki način vratiti na izvorno polazište Daytonskoga ugovora, a riječ je o konstitutivnosti triju naroda i prava koja iz toga proizlaze, a to znači da i hrvatski narod mora imati jednaka prava kao i drugi te da ima pravo na legitimno predstavljanje unutar svih struktura, od Predsjedništva, preko Doma naroda, do nižih razina - naglasila je.

Važna godina

- U tome smislu vjerujemo kako je ova godina važna, da Katolička crkva u BiH tomu puno pridonosi i zahvalni smo kardinalu Vinku Puljiću te svim svećenicima koji na tome rade. Nadamo se kako će ova poruka doći i do onih koji o tomu odlučuju. Mislimo kako je to, prije svega, unutarnje pitanje BiH i da sve važne institucije i svi važni akteri trebaju donijeti odluku o tome kakav će biti Izborni zakon i da poslije sve odluke koje proizlaze iz izbora budu legitimne. Nadamo se kako će biti snage i mudrosti da i Hrvati, kao konstitutivni narod, imaju jednaka prava kao i ostala dva naroda - kazala je ministrica Pejčinović Burić i dodala da se RH zauzima za stabilnu, prosperitetnu i suverenu BiH unutar koje su sva tri naroda i svi građani ravnopravni. S obzirom na to da BiH očekuje krizno razdoblje jer se još uvijek ne nazire konkretno rješenje oko Izbornoga zakona, a kako se ministrica Pejčinović prije susreta s kardinalom Puljićem sastala i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, kazala je da će se RH zalagati, za što se već dulje zalaže, podizanje svijesti o konstitutivnosti sva tri naroda i važnost legitimne predstavljenosti kod svih, a to je unutarnje pitanje BiH.

- U svim forumima u kojima je RH predstavljena zagovaramo da se dođe do sporazuma da svi budu jednako pravno i legitimno predstavljeni. Teško je reći što će biti ako se to ne dogodi - kazala je Pejčinović Burić. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.