Stigao dopis

RH odbila zahtjev BiH da sudi Hrvatskoj samoupravi

RH odbila zahtjev BiH da sudi Hrvatskoj samoupravi
14.01.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Pravosudne vlasti Republike Hrvatske odbile su procesuirati nekadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH i bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Antu Jelavića u slučaju Hrvatske samouprave i raspuštanja Hrvatskoga vijeća obrane smatrajući kako je riječ o političkom procesu. O tome je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske izvijestilo Sud BiH koji je ranije uputio molbu vlastima Republike Hrvatske da protiv Jelavića, koji je jedini ostao na optužnici od sedam hrvatskih dužnosnika, vodi sudski postupak zbog podrivanja obrambene i vojne moći.

Jelavić želio suđenje u RH

Optužnica u ovom slučaju podignuta je 2004. godine, a na njoj je, kao jednom od prvih slučajeva, radio kanadski tužitelj John McNair, no, kao i druge optužnice, nije rezultirala ničim. Hrvatsko pravosuđe je u odgovoru Sudu BiH, koje je zaobišlo i raniju proceduru posredovanje preko Ministarstva pravosuđa BiH, navelo da odbija pružanje pravne pomoći po ranijem sporazumu između BiH i Hrvatske jer je kazneno djelo “političke ili vojne prirode”. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
12:42 14.01.2017.

Dayton je direktno ponizio hrvate. Herceg bosna je bila realnost. I sada su hrvatske zastave u Bih tamo gdje je bila Herceg Bosna. Republika srpska je cijena mira, koji Hrvatska nije nogla dati hrvatima. Samouprava je realnost. Sve stvoreno ratom postoji. To je ta republika srpska. Srbi su se povukli na brdima i udarali a sad su protjerani. Samo su otišli tamo gdje su izgubili to je Bljesak, to je Oluja. Ponosne akcije Hrvatske vojske. Ili je trebalo ukinuti republiku srpsku ili stvoriti tri entiteta. Srbi nikada nisu odustali od velike srbije.