Susret u Banja Luci

Reiner: Hrvati u Banjolučkoj biskupiji u najtežem položaju; Komarica: I Hvati ovih prostora pripadaju Europi

Foto: Arhiv
Reiner: Hrvati u Banjolučkoj biskupiji u najtežem položaju; Komarica: I Hvati ovih prostora pripadaju Europi
17.05.2016.
u 19:09
Nažalost, neke stvari ostaju samo na papiru. Jednakopravnost i konstitutivnost nije samo određeni omjer političara na nekoj razini vlasti, nego se očituje u svakodnevnom životu prosječnog čovjeka - naglasio je Reiner
Pogledaj originalni članak

Hrvatska pokušava maksimalno učiniti što može za Hrvate u BiH, a vjerojatno su u Banjolučkoj biskupiji u najtežem položaju, jer ih ima najmanje - izjavio je danas u Banjoj Luci predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Nakon razgovora s biskupom banjolučkim Franjom Komaricom, rekao je novinarima da je jedan od mogućih načina pomoći i transgranična suradnja za koju se mogu dobiti europski fondovi, čija će sredstva biti upotrebljena za bolji život Hrvata u BiH.

Reiner je napomenuo kako biskup Franjo Komarica skrbi o premalom broju preostalih Hrvata u Banjolučkoj biskupiji, koji se suočavaju s onim što ne odgovara proklamiranom u Ustavu BiH, koji jasno kaže da ovdje žive tri jednakopravna konstitutivna naroda.

-Nažalost, neke stvari ostaju samo na papiru. Jednakopravnost i konstitutivnost nije samo određeni omjer političara na nekoj razini vlasti, nego se očituje u svakodnevnom životu prosječnog čovjeka - naglasio je Reiner navodeći da se to odnosi na pravo na posao i povratak na svoje ognjišnje i druga prava, ali se to nažalost ne događa.

Puno treba raditi i na tome, kazao je, da se to počne događati i malom preostalom broju Hrvata u Banjolučkoj biskupiji.

Biskup Banjalučki Franjo Komarica je napomenuo da Hrvati žele biti u Banjoj Luci svoji na svome te konstruktivno doprinositi napretku tog grada, gdje imaju duboke korijene.

Preko Hrvatske, kaže, želi poručiti Europskoj uniji da i Hvati ovih prostora pripadaju Europi, i tako je bilo i prije nego što je, kaže, Europska unija postojala, o čemu govori i djelovanje Trapista na banjolučkom području.

-Apeliram da poručite EU da imate i sada priliku pokazati svoje humano, pravo i civilizirano lice ovdje. Mi nismo nikakvi divljaci, niti to želimo biti. Nažalost, bije nas jedna negativna crna mrlja koju Banja Luka ne zaslužuje. Želimo kvalitetno doprinositi projektima našeg Caritasa, socijalnim i odgojnim projektima naših škola za boljitak svih ljudi, ne samo Hrvata, katolika, već svih sugrađana - naglasio je biskup Komarica.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je novinarima u Banjoj Luci još rekao da je s potpredsjednicom Narodne skupštine RS-a Željkom Stojičić danas razgovarao i o dugogodišnjem pitanju zagađenja Slavonskog Broda usljed rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Kazao je i da još nije donesena definitivna odluka o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i da će Hrvatska o bilo kojoj odluci o tom pitanju pravodobno obavijestiti BiH, a da, bez obzira gdje ga bude skladištila, mora zadovoljiti najviše europske standarde zaštite i da stoga građani u obje zemlje mogu biti mirni.

Hrvatska podržava europski put BiH i želi da što prije postane članica EU, jer će, zaključio je, morati ispuniti visoke standarde koje sve članice moraju ispuniti, čime postaje i uređenija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JV
Josip_V
06:21 18.05.2016.

Za tako stanje mogu se zahvalit HDZ-u i Tudjmanu. A Hrvatima u Bugojnu Travniku Zenici Kaknju je odlično da ih je svaki dan i dan manje.