Raspetljava se "Hercegovački slučaj"

Referendumom u Crnču s 95 posto "za" prihvatili dijecezanskog svećenika

Referendumom u Crnču s 95 posto "za" prihvatili dijecezanskog svećenika
31.01.2022.
u 11:07
Pogledaj originalni članak

Nakon što je umro fra Leonardo Hrkać, svećenik koji je pastoralno skrbio o župi Crnač od 1988. godine pa sve do nedavne smrti, a i nakon 2001. godine, kada ga je Generalna uprava Reda male braće odlukom od 23. lipnja 2001. godine otpustila iz istoga reda, župa Crnač iz Širokobriješkog dekanata svrstana je u red župa koje su ostale bez svećenika, a koje su papinskim dekretom Romanis Pontificibus trebali preuzeti svjetovni svećenici, piše Večernji list BiH.

Sačuvati župu

Odmah nakon smrti svećenika Leonarda Hrkaća aktivisti župe Crnač krenuli su u razgovore, kako s biskupom mostarsko-duvanjskim mons. Petrom Palićem i Biskupskim ordinarijatom u Mostaru tako i sa širokobriješkim župnikom fra Stipom Biškom u pokušaju da Crnač dobije svećenika i bude sačuvana župa. Prema izjavama sudionika razgovora, biskup Petar Palić bio je dosta susretljiv i razuman te je oko cijelog slučaja htio maksimalno pomaći kako bi se riješio problem koji traje dugi niz godina, a sve je započelo još davne 1968. godine kada je tadašnji biskup don Petar Čule u Crnač poslao don Petra Vuletića kojega župljani nisu htjeli prihvatiti. Sve do 1980. godine župa Crnač bila je bez župnika, a u tom razdoblju župu su služili fratri-gosti fra Kornelije Kordić, fra Ivan Bebek i fra Drago Čolak iz Širokog Brijega. Nakon smrti svećenika Leonarda Hrkaća župni Crkveni odbor obavljao je intenzivne razgovore s lokalnim biskupom i Dekanatom u Širokom Brijegu te su zakazali referendum vezan uz uređenje statusa župe Presvetog Srca Isusova na koji se odazvalo 297 birača od ukupno 540. Na referendumsko pitanje: "Slažete li se da župa Presvetog Srca Isusova Crnač po nalogu biskupa Petra Palića i na osnovi ranije donesenih dekreta regulira svoje stanje po svim kanonskim pravilima, imenovanjem dijecezanskog svećenika za župnika" 282 župljanina ili njih 95,27% odgovorila su s "da", dok je protiv bilo njih 14 (odnosno 4,73%), a samo jedan glas bio je nevažeći. Tom odlukom župa Crnač dobit će dijecezanskog svećenika kojega je još davne 1968. godine htio poslati ondašnji biskup don Petar Čule slanjem don Petra Vuletića kojega mještani nisu htjeli prihvatiti.

Nakon nedavne smrti svećenika Leonarda Hrkaća u Crnču je održano nekoliko svetih misu koje su predvodili širokobriješki župnik fra Stipe Biško i biskupov osobni tajnik i vicekancelar don Ante Jukić.

Znat će se uskoro

Tko će biti novi svećenik u župi Crnač, a prvi u njezinoj povijesti koji dolazi iz dijecezanskog klera, znat će se sljedećih dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.