Očuvanje okoliša

Reciklažni kontejneri za tekstil i obuću u Mostaru na novim lokacijama

Reciklažni kontejneri za tekstil i obuću u Mostaru na novim lokacijama
30.05.2023.
u 15:59
Pogledaj originalni članak

Reciklažni kontejneri za tekstil i obuću postavljeni su na dvije nove lokacije u Mostaru, odnosno ispred Gradske vijećnice i kod zgrade federalnih institucija.

Recikliranjem korištene odjeće i ostalih tekstilnih proizvoda osiguravamo izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda, te se manje onečišćuje okoliš i štedi se energija, priopćeno je iz Grada Mostara.

Velik dio tekstilnog otpada, kao što su sintetička vlakna, vuna, površinski obrađeni tekstilni materijali, kompoziti ojačani vlaknima i slično, biološki je slabo razgradiv.

Prirodnim vlaknima treba nekoliko tjedana do nekoliko godina za razgradnju, a u atmosferu mogu ispuštati plinove kao što su metan i ugljikov dioksid. Uz sintetički tekstil dizajniran je da se raspadne. Na odlagalištima otpada mogu otpustiti otrovne tvari u podzemne vode i tlo.

Zajedničkim snagama možemo doprinijeti očuvanju okoliša i smanjenju otpada u našoj okolini, a u Mostaru će uskoro biti postavljeni novi reciklažni kontejneri za tekstil i obuću o čijim lokacijama će javnost biti blagovremeno obaviještena, poručili su iz Grada Mostara.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.