nasade podigla 92 koncesionara

Razvile se nove površine maslina, smokava, šipaka...

Razvile se nove površine maslina, smokava, šipaka...
01.05.2019.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Općina Ljubuški među vodećim je općinama u Hercegovini po dodjeli zemljišta pod koncesiju. Na to utječe iznimno pogodna klima i odgovarajuće tlo za kvalitetan uzgoj različitih kultura, kako tradicionalnih domaćih tako i onih koje donedavno nisu tu trajno “stolovale” i ljudi ih redovito podizali i uzgajali, ali se pokazalo da im hercegovačko podneblje pogoduje, piše Večernji list BiH. 

Pridržavaju se ugovora

Poljoprivredno zemljište pod koncesiju Ljubušaci su počeli uzimati od općine prije gotovo jednoga desetljeća, točnije 2010. godine.

To se u određenoj mjeri radi i sada za podizanje višegodišnjih nasada voćarskih i vinogradarskih kultura, aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja, bobičastog voća, za proizvodnju povrća...

Za to vrijeme razvile su se i ugledale prekrasne nove površine maslina, vinove loze, smokava, šipaka, jabuka, trešanja, višanja, oraha, badema..., kao i smilja, lavande, ružmarina, kadulje...

Kako doznajemo, većina koncesionara poštuje i pridržava se ugovora o koncesiji koji su potpisali s općinom, no ima slučajeva da se neki toga ne drže.

Općinsko vijeće Ljubuški prije točno godinu dana, u travnju prošle godine imenovalo je povjerenstvo za praćenje radova koncesionara na podizanju nasada na poljoprivrednom zemljištu sa zadaćom da, sukladno zakonskoj regulativi, prati njihov rad i utvrdi jesu li uradili ono što su prema zaključenom ugovoru dužni uraditi te da o tome načine pismeno izvješće.

Povjerenstvo, u čijem su sastavu Gojko Herceg, Milenko Brbor, Ivan Kraljević, Petar Majić, Radoslav Radišić i Ivica Milićević, obišlo je ukupno 185 koncesionara i utvrđeno je trenutačno stanje.

Sporazumni raskidi

Naime, prema podacima s terena, nasade su podignula 92 koncesionara, na 38 lokacija posao je djelomično urađen, 22 koncesionara sporazumno su raskinula ugovor, u tijeku je jedan raskid u govora i na 32 lokacije ništa nije urađeno.

U izvješću povjerenstva navode se podaci za 2017. godinu i tada je bilo podignuto 90 nasada, posao je djelomično bio urađen na 46 lokacija, sporazumno su raskinuta tri ugovora.

Također, prema istome izvješću ljubuškoga povjerenstva, u dva slučaja raskid ugovora s koncesionarima bio je u tijeku, a ništa nije bilo urađeno na 44 koncesijska zemljišta.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.