Kiseljak

Različit početak nastave u Osnovnim školama u Kiseljaku

Različit početak nastave u Osnovnim školama u Kiseljaku
05.09.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Nakon što su na prošlotjednom prosvjedu izvrijeđali načelnika općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka i hrvatski narod u BiH poručivši da za Hrvate u BiH mjesta nema, odnosno da trebaju ići u Hrvatsku, roditelji bošnjačke djece koja nastavu pohađaju u Osnovnoj školi Kiseljak 1. Bilalovac prvog dana nove školske godine kroz Kiseljak su organizirali mirnu prosvjednu šetnju., piše Večernji list BiH.

Iskoristili su je kako bi pred bošnjačkim medijima koji danima pomno prate svaki njihov potez iznijeli optužbe o navodnom nepostojanju uvjeta za školovanje njihove djece kojoj , tvrde, nedostaje kvalitetnog školskog prostora, školski inventar im je star i dotrajao, nemaju pristupa dvorani za tjelesni odgoj, a nije im organiziran ni prijevoz. Zbog svega navedenog, kažu, bojkotirat će nastavu, a konačan im je cilj spojiti „dvije škole pod jednim krovom“, odnosno školu koja radi po hrvatskom planu i programu s bošnjačkom školom jer bi tako kažu sva djeca imala jednak pristup resursima namijenjenim obrazovanju. Osim spajanja Osnovnih škola, traže prostor i za izvođenje nastave po bošnjačkom planu i programu u Srednjoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Kiseljaku. Prosvjednom šetnjom kroz Kiseljak poručili su kako od navedenih zahtjeva neće odustati.

U Osnovnoj školi Kiseljak nastavni proces u novoj školskoj godini počeo je bez i najmanjeg problema, potvrdila nam je Vitka Grgić, ravnateljica ove škole. „Sve je spremno za početak škole. U školske klupe ove je godine sjelo oko 600 učenika raspoređenih u 28 odjela. Ove godine imamo četiri odjela prvašića, jedan više u odnosu na prošlu školsku godinu“, potvrdila nam je ravnateljica Grgić. Što se zahtjeva roditelja djece bošnjačke nacionalnosti tiče, ravnateljica OŠ Kiseljak kaže da je to pitanje kojim se treba pozabaviti ministarstvo obrazovanja SBŽ-a koje je mjerodavno za organiziranje nastave, ali i da je ona zajedno s kolegom Nerminom Merhemićem, ravnateljem OŠ Kiseljak 1. Bilalovac, ujedno i predsjednikom Vijeća roditelja, postigla dogovor o korištenju školske dvorane. „Nas dvoje smo se dogovorili oko termina.

Što se u međuvremenu dogodilo i zašto je taj dogovor preko noći postao ništavan, ja zaista ne znam“, kaže ravnateljica Grgić. Upravo ova činjenica potvrđuje postojanje pritiska čiji je cilj spojiti dvije škole u Kiseljaku te na taj način dovesti u pitanje jedan od jezika, odnosno planova i programa na kojemu se nastava izvodi. S obzirom da pritisak vrše Bošnjaci, nije teško pretpostaviti da je konačan cilj ukidanje hrvatskog plana i programa. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.