Posavina

Ratarima podijeljeno 130 tona sjemenske soje

Ratarima podijeljeno 130 tona sjemenske soje
27.04.2020.
u 07:50
Podrška proljetnoj sjetvi najvažnija je aktivnost Ministarstva poljoprivrede
Pogledaj originalni članak

Poljoprivrednici u Posavskoj županiji ubrzano rade na pripremi zemljišta za proljetnu sjetvu i do kraja mjeseca planiraju okončati sve planirane aktivnosti. Obradovala ih je, kažu, posljednja kiša.

Mišković ističe problem brojnih poljoprivrednika iz općina Orašje i Domaljevac- Šamac koji posjeduju obradive površine na lijevoj obali rijeke Save u Republici Hrvatskoj, piše Večernji list BiH. 

- Zbog nemogućnosti prelaska u RH, bio sam prisiljen napraviti dogovor s tamošnjim poljoprivrednicima da mi pomognu i na mojim parcelama obave prehranu pšenice i pripremu zemljišta za proljetnu sjetvu. Nadam se da će uskoro doći do ublažavanja mjera kojima će biti omogućeno da sa strojevima prijeđemo u RH i obavimo proljetnu sjetvu - ustvrdio je Mišković.

Podrška proljetnoj sjetvi trenutačno je najznačajnija aktivnost Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ. U cilju pomoći poljoprivrednicima da zasiju što više plodnih površina, ovih dana uz pomoć nadležnog ministarstva završena je podjela sjemenskog materijala soje za poljoprivrednike iz općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. Podjela je izvršena po osnovi javnog poziva za sudjelovanje u aktivnostima zasnivanja i proširivanja proizvodnje soje u 2020. godini, realiziranog u okviru razvojne suradnje UNDP-jeva projekta “Inicijativa za razvoj infrastrukture u BiH (CIDI)” i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije. Ukupno je sjeme soje dobilo 350 proizvođača, od toga 216 iz općine Orašje, 79 iz općine Domaljevac-Šamac i 55 korisnika s područja općine Odžak, kojima je ukupno podijeljeno 130 tona soje, što je dovoljno da se zasije oko 1300 ha obradivih površina.•

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.