Istražili smo

Rasle cijene energenata, prijevoza, usluga, a pojeftinili kućanski uređaji

26.08.2021.
u 16:46
Pogledaj originalni članak

Od karti za taksi, preko šišanja pa do cijena vrtića - niz je uslužnih djelatnosti u BiH u kojima je, uz već poznati skok cijena u prehrani, primjetan rast troškova, a što posljedično ima negativan utjecaj na kućne proračune velikog broja građana kojima u krizi nije jednostavno pronaći pravu, održivu financijsku formulu. U vremenu krize ovakvo poskupljenje pravda se često rastom troškova energenata, odnosno goriva, a što sa sobom posljedično vuče i porast cijena u nizu drugih sektora. Ipak, ono što je zanimljivo je činjenica da je u nekim drugim segmentima koji se odnose na kućanske uređaje došlo do pada cijena, piše Večernji list BiH. 

Niz sektora

Večernji list istražio je u kojoj je mjeri u prosjeku došlo do korekcija cijena u razdoblju od srpnja prošle do srpnja ove godine.

Tako je u srpnju prošle godine za 1 kilometar vožnje u prosjeku trebalo izdvojiti 1,40 KM za taksi, dok je u srpnju ove godine taj iznos 1,50 KM. Istodobno, za vrtić je obitelj u prosjeku u srpnju prošle godine izdvajala 185,90 KM, dok je u srpnju ove godine ta cijena porasla na 188,60 KM. Došlo je do rasta cijena i u nekim drugim djelatnostima, pa je tako za muško šišanje prošle godine u prosjeku bilo potrebno izdvojiti 6,10 KM, a sada je taj prosjek porastao na 6,30 KM. Kada je riječ o cijenama prehrane, osim prehrambenih artikala, poskupjela su i neka jela u restoranima, pa je tako za odrezak u srpnju prošle godine u prosjeku trebalo izdvojiti 13,90 KM, dok je u srpnju ove godine taj iznos porastao na 14,30 KM. Istodobno u cijene pizze pale, i to od lanjskog srpnja, kada je komad u prosjeku stajao 7,60 KM, na 7,40 KM. Zanimljivo, pad bilježe i cijene nekih kućanskih uređaja, pa je tako u srpnju ove godine za hladnjak sa zamrzivačem u prosjeku potrebno izdvojiti 500 KM, dok je lani u srpnju isti uređaj stajao 534,90 KM. Pojeftinile su i perilice rublja, i to s prosječnih 595,80 KM na 575,10 KM. S druge strane, cijene električnih štednjaka porasle su s 444 KM na 457 KM. Nažalost, poskupjelo je i pokućstvo te je, primjerice, za kupnju trosjeda lani trebalo izdvojiti 599,70 KM, dok je u srpnju ove godine ta cijena porasla na 609,40 KM. Brojne obitelji u BiH koriste drvo za ogrjev, a približavanjem sezone grijanja sve su češće narudžbe tog prijeko potrebnog energenta.

Energenti

Cijene su i tu, nažalost, rasle, pa je tako u srpnju u prosjeku bilo potrebno izdvojiti 80,10 KM za kubni metar drva, a danas 81,80 KM. U kontekstu energenata treba navesti kako je došlo do značajnog povećanja cijena goriva pa je tako, primjerice, u srpnju prošle godine litra benzina BMB 95 oktana stajala 1,80 KM, a u srpnju ove godine iznosi 2,20 KM. Poskupjelo je i lož-ulje, i to s prosječnih 1,50 KM na 1,80 KM po litri. Inače, Večernji list već je u svojem ranijem tekstu napravio usporedbu cijena prehrambenih proizvoda, a iz koje je vidljivo značajno poskupljenje niza proizvoda, počevši od ulja, čija je prosječna cijena skočila s 2,20 na 3 KM u ovih godinu dana, pa do piletine, koja po kilogramu u prosjeku, umjesto 4,50 KM, sada stoji 4,80 KM, a sve navedeno dovodi brojne obitelji u BiH, koje ionako teško održavaju kućne proračune, u još težu situaciju. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.