Reuters:

Raseljeni ostaju bez cjepiva protiv Covid jer se proizvođači boje tužbi

Raseljeni ostaju bez cjepiva protiv Covid jer se proizvođači boje tužbi
17.12.2021.
u 12:12
Pogledaj originalni članak

Desetinama milijuna migranata mogla bi biti uskraćeno cjepivo protiv Covid-19 putem gobalnog programa, jer su neki veliki proizvođači zabrinuti zbog pravnih rizika od štetnih nuspojava, navodi se u internim dokumentima humanitarne organizacije Gavi, koja upravlja programom cijepljenja. 

Isporuke cjepiva diljem svijeta u zastoju su zbog niza problema uključujući one sa proizvodnjom, gomilanjem cjepiva u bogatim zemljama, ograničenja u izvozu i birokratskih razloga.

Kako prenosi Reuters, koji je imao uvid u te dokumente, mnogi proizvođači cjepiva protiv Covid-19 zahtijevaju odštetu za sve nepovoljne rezultate koje pojedinci pretrpe kao posljedicu cijepljenja, kažu u UN-u.

Ta zabrinutost odnosi se na osobe poput raseljenih usljed kriznih dešavanja u Mjanmaru, Afganistanu i Etiopiji, koji su izvan dosega programa cijepljenja svojih nacionalnih vlada.

“Za izbjeglice, migrante, tražitelje azila, kao i ljude pogođene prirodnim katastrofama ili drugim događajima koji su ih stavili van dometa državne pomoći, COVAX je stvorio takozvani humanitarni tampon – posljednju rezervu dozaa kojima će upravljati humanitarne grupe”, piše Reuters.

Ali taj humanitarni tampon nema nikakav mehanizam da ponudi kompenzaciju, navodi se dalje u tekstu. Gavi, koji upravlja COVAX mehanizmom zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kaže da tamo gdje oni koji se prijavljuju za doze, uglavnom nevladine organizacije, ne mogu snositi pravne rizike, isporuke iz tih zaliha mogu se izvršiti samo ako proizvođači cjepiva  prihvate odgovornost.

Uglavnom zbog pravnih razloga, manje od dva milijuna doza do sada je poslano iz tih rezervi, kaže Gavi. Oko 167 milijuna osoba je pod rizikom da bude isključeno iz nacionalnih programa, prema podacima Ujedinjenih naroda navedenim u dokumentima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.