Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju

Radnici će morati dobivati usluge specifične zdravstvene zaštite

Foto: Thinkstock
Radnici će morati dobivati usluge specifične zdravstvene zaštite
09.03.2014.
u 10:43
Ovim će se postići prevencija u nastajanju ozljeda na radu
Pogledaj originalni članak

Uskoro bi se u parlamentarnoj proceduri mogao naći nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu kojim se utvrđuju prava, obveze i odgovornosti poslodavaca i radnika u vezi s provedbom i poboljšanjem sigurnosti i zdravlja na radu. Novim zakonom utvrđuje se i sustav pravila čijom primjenom se postiže sprječavanje ozljeda na radu, profesionalnih oboljenja, i drugih oboljenja u vezi s radom, kao i zaštita radne okoline.

Stari zakon

Zakonom je također propisana i obveza poslodavca da primijeni mjere sigurnosti i zdravlja na radu, da osigura radnicima usluge specifične zdravstvene zaštite, kao i obveze u vezi organiziranja poslova sigurnosti i zdravlja na radu, prve pomoći, protupožarne zaštite i evakuacije radnika, obavještavanja, savjetovanja i uključivanja radnika i njihovih predstavnika.

U obrazloženju za donošenje ovog zakona navodi se da je Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine bilo neophodno osuvremeniti i uskladiti s nastalim promjenama, a u okviru reforme radnog zakonodavstva. Naime, u dosadašnjem zakonu bilo je niz standarda koji su zastarili i koje je “pregazio” razvoj tehnologije u posljednjih dvadeset godina, kao i neke zakonske odredbe iz bivše države.

Ono što je posebno važno naglasiti jeste činjenica da se u nacrtu zakona posebna pozornost obraća na ozljede koje se događaju na radu, kao i zaštita žena kada je u pitanju materinstvo.     

Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.