Intervju Ivan Jelčić

Radimo na tome da ZHŽ bude najekspeditivnija županija u Federaciji BiH

Radimo na tome da ZHŽ bude najekspeditivnija županija u Federaciji BiH
29.01.2019.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Zapadnohercegovačka županija prva je nakon listopadskih izbora konstituirala Skupštinu, imenovala Vladu, usvojila proračun za 2019. godinu. Ova je županija prva izabrala i izaslanike za Dom naroda Federacije BiH. Novoizabrani predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije Ivan Jelčić u intervjuu za Večernji list govori o daljnjim planovima rada ovog tijela. Komentira sve češće iseljavanje mladih iz BiH naglašavajući kako je to problem kojim bi se trebale pozabaviti sve razine vlasti.

Zapadnohercegovačka županija prva je konstituirala novi saziv Skupštine te ste odmah ubacili u petu brzinu?

- Moglo bi se reći da nismo gubili vrijeme. Budući da je po objavi službenih rezultata općih izbora 2018. bilo posve jasno kako HDZ BiH ima uvjerljivu većinu u Skupštini Zapadnohercegovačke županije, nije bilo razloga da se novi saziv Skupštine ne konstituira u što kraćem roku. Konstituirajuća sjednica Skupštine održana je 23. studenoga, a od tada smo, uključujući tu, održali četiri sjednice. Još u prosincu imenovana je nova Vlada Zapadnohercegovačke županije, usvojen proračun za ovu godinu, a prvi smo postupili po naputku Središnjeg izbornog povjerenstva i izabrali izaslanike za Dom naroda Federacije BiH.


Možemo li očekivati takvu dinamiku i u predstojećem razdoblju?

- Već nakon prve sjednice Skupštine rekao sam novinarima kako ću se prvenstveno ja, a to očekujem i od ostalih kolega zastupnika, truditi opravdati ukazano nam povjerenje. Samo sinergijom izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno suradnjom Vlade i Skupštine, možemo jačati našu županiju i donositi zakone koji će osigurati što bolje uvjete života našim sugrađanima. U protekle četiri godine napravljeni su veliki pomaci u Zapadnohercegovačkoj županiji, prvenstveno u financijskom aspektu, gdje je dug županije smanjen za više desetaka milijuna maraka. U isto vrijeme povećane su plaće proračunskim korisnicima, stvoreni povoljniji uvjeti za rodilje, uveden program stambenog zbrinjavanja branitelja... Na nama je nastaviti posao naših prethodnika i biti podrška svim pozitivnim rješenjima koja budu stizala iz Vlade ZH županije.


Skupština Zapadnohercegovačke županije ponovno se ističe i brojem žena među zastupnicima?

- Tako je. I u ovom sazivu Skupštine imamo sedam pripadnica ljepšeg spola. Isti toliki broj zastupnica ova Skupština imala je i u protekle četiri godine. Od navedenog broja, čak šest zastupnica dolazi iz HDZ-a BiH, i to: Ivana Barišić, Ivana Zrimšek Šaravanja, Klaudija Skoko, Ružica Galić, Žana Miličević i Marija Iličić. Sedma zastupnica je Marija Lovrić, koja zastupa interese HSP-a dr. Ante Starčevića. Podsjetio bih i na činjenicu kako je za predsjednicu Kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda izabrana žena - Ivana Barišić (HDZ BiH).


Nedavno ste izabrali izaslanike za Dom naroda FBiH. I tu je Zapadnohercegovačka županija bila prva u FBiH?

- Dobili smo odluku i naputak Središnjeg izbornog povjerenstva te postupili prema njemu. Ta odluka SIP-a podrazumijeva izbor triju izaslanika iz reda hrvatskog naroda te po jednog iz reda srpskog i bošnjačkog naroda. Kao što je već poznato, u Dom naroda Federacije BiH uime Zapadnohercegovačke županije, uime zastupnika iz reda hrvatskog naroda, izabrani su Marija Iličić, Tomislav Mandić i Zdravko Bešlić. Mandić i Bešlić već su ranije sudjelovali u radu Doma naroda FBiH, dok je Iličić mlada zastupnica kojoj je ovo prvi mandat. Smatram kako je njezina mladost jedna nova kvaliteta kako u Skupštini ZHŽ-a tako i u Domu naroda FBiH. Od svih troje izaslanika očekujemo predan i kvalitetan rad.


Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić istaknuo je kako će jedan od ciljeva novog saziva Vlade biti gospodarski razvoj županije. Vi ste proteklih šest godina proveli na čelu Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije - HERAG. Koliko će vam to iskustvo pomoći u radu na ovoj poziciji?

- Svakako. Smatram kako nas svako poslovno iskustvo obogaćuje i nadopunjuje. Kroz rad u HERAG-u upoznao sam se s onim što nam nosi budućnost i što će se sve više morati koristiti u svim domaćim institucijama, a to je prijavljivanje na razne projekte koje financira Europska unija. Uz HERAG, Vlada ZH županije osnovala je i Ured za europske integracije upravo u cilju korištenja što većeg broja projekata, odnosno razvoja županije kroz projekte koje nudi EU.


Aktualna je tema odlaska mladih obitelji iz svih dijelova BiH. Kako vi gledate na ovu pojavu?

- Teško je nekome tko nema posao i živi na rubu egzistencije reći da ostane. Međutim, u posljednje vrijeme sve su češći slučajevi da odlaze oni koji imaju poslove, i to dobro plaćene, koji imaju riješeno stambeno pitanje... Očito je razloga zbog kojih se napušta BiH više. ZH županija u proteklom je radzoblju donijela određene mjere kako bi pomogla mladima da ostanu, samo kroz HERAG odrađen je niz projekata koji bi trebali pomoći mladima da sami riješe egzistencijalno pitanje. Podsjećam na projekt Home Grown Bussiness kroz koji je izgrađen poslovni inkubator te su dodijeljeni poticaji za pokretanje posla za 16 mladih poduzetnika iz svih dijelova ZHŽ-a. U tijeku je realizacija projekta gradnje sabirnog centra u Ljubuškom, koji bi trebao osigurati lakši plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište. U Posušje su stigli CNC strojevi koji će osigurati prekvalifikaciju svim zainteresiranima i na taj im način osigurati radna mjesta jer velik broj tvrtki u Hercegovini vapi za radnicima ovog profila. Vlada ZH županije radi na strategiji razvoja turizma, što će također osigurati dodatna primanja brojnim kućanstvima... Ipak, sve navedeno nije dovoljno te smatram kako bi se pitanjem iseljavanja trebale pozabaviti sve razine vlasti u BiH jer to je problem koji jednako muči i ZHŽ, Sarajevsku županiju, USŽ. Posavinu...


Koliko demografska politika može utjecati na slabije iseljavanje?

- Zapadnohercegovačka županija posljednjih godina prednjači kada su u pitanju demografske mjere. Među rijetkim smo županijama koje su osigurale rodiljske naknade i za nezaposlene majke. Zaposlene majke primaju puni iznos plaće svih dvanaest mjeseci. Sve tri općine i Grad Široki Brijeg također pomažu pri opremanju novorođenčadi. U proračunu za ovu godinu ministar financija ZH županije, odnosno Vlada, osigurao je dodatna sredstva za rodiljske naknade nezaposlenim majkama. Iz svega je vidljivo kako ova županija nastoji, u skladu s proračunskim mogućnostima, voditi dobru demografsku politiku. Rješenje ovog pitanja također leži u jedinstvenom zakonu koji treba donijeti na razini Federacije BiH jer bi se tako osigurala jednaka prava svim rodiljama u FBiH. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.