Što i koliko možete prenijeti preko granice

Putnici trebaju imati putovnice čiji istek valjanosti nije kraći od 91 dan

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Putnici trebaju imati putovnice čiji istek valjanosti nije kraći od 91 dan
11.12.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Vrijeme blagdana je na pragu. Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca krenut će preko granice kod svojih rođaka i prijatelja, a tek koliko će njih iz dijaspore krenuti u BiH kako bi sa svojima bili za božićne i novogodišnje blagdane. Blagdani su, pa nije teško pretpostaviti kako su torbe pune darova. No, kako ne biste imali neugodnosti na granici, dobro je znati što i koliko možete prenijeti preko nje.

Provjerite putovnice

Najprije putne isprave. Putnici bi trebali znati da mnoge zemlje zahtijevaju da putna isprava vrijedi najmanje šest mjeseci nakon ulaska na njihov teritorij. Zemlje Europske unije nalažu da putnici imaju putovnice čiji istek valjanosti nije kraći od 91 dan ili tri mjeseca, i to u odnosu na dan kada planiraju napustiti zemlju. Da krenemo na sadržaje torbi. Nije rijetkost da su putnici samo za pakiranje cigareta više morali izdvojiti dodatnih 450 kuna, a za teže prekršaje može vas dočekati i kaznena prijava. Kada putujete u neku članicu EU-a, dobro je znati što smijete nositi sa sobom u prtljazi. Postoje li ograničenja količine za određene proizvode? Je li potrebno prijaviti koliko novca nosite sa sobom u gotovini i platiti porez na njega?

Ako putujete preko graničnih prijelaza u BiH trebate biti upoznati sa sljedećim pravima i obvezama koje imate kao osoba koja prelazi graničnu crtu. Svaki putnik prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom može unijeti osobnu prtljagu. Ona podrazumijeva svu prtljagu nekomercijalnog karaktera koju je putnik u stanju pokazati carinskom tijelu prigodom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine, odnosno izlaska iz tog područja.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.