Gradačko polje

Putniče, zaustavi se i 
pozdravi orovničku Gospu...

24.08.2021.
u 14:55
Pogledaj originalni članak

Tajnoviti i bajkoviti hladni izvor Orovnik, okružen zelenim vrbama, lipama i orasima u gradačkom polju kod Širokog Brijega, u nedjelju je 350. put bio mjesto održavanja svete mise u čast Velike Gospe. Misa je počela premijernom izvedbom pjesme “Pjesma Gospi orovničkoj” autora fra Mile Vlašića, koji je i predvodio 350. euharistijsko misno slavlje uz još petoricu fratara.

- Od godine 1852. Gospojina se ovdje slavi u prvu nedjelju poslije proslave Velike Gospe u Širokom Brijegu. To je godina kada je počela gradnja crkve Marijina Uznesenja na Brijegu, nakon što su fratri iz Fojnice došli na Čerigaj 1844., a dvije godine kasnije u Široki Brijeg. Postoji pisani dokaz, pismo - izvješće Rimu fra Marijana Lišnjića da se te godine održala misa na Orovniku u čast Velike Gospe. Međutim, postoje naznake i dokazi da se misa posvećena Velikoj Gospi na Orovniku održavala i dva stoljeća ranije, mnogo prije dolaska Turaka u Hercegovinu - rekao je u propovijedi fra Luka Marić, spomenuvši da su turski osvajači ubrzo nakon dolaska u ove krajeve do temelja porušili šest samostana i oko 150 katoličkih crkava.

Brojne legende

- Pored izvora Orovnik vodio je put za Duvno i natpis uz izvor: “Putniče, prije nego se ovdje napiješ vode, pozdravi Gospu!” Putnici su to i činili...

Uz izvor Orovnik vezane su brojne priče i legende, koje je narod ovoga kraja prenosio s koljena na koljeno. Jedna od legendi kaže da se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i molila: “Gospe moja, žedna sam! Daj mi malo vode...” Gospin odgovor bio je: “Malo razgrni pijesak i naći ćeš vodu”. Žena je poslušala Gospin savjet i razgrnula pijesak, a hladna i bistra voda je potekla i nikad više izvor nije presušio. Zahvalni narod to je mjesto proglasio Gospinim svetištem i sagradio kamenu kapelicu s natpisom: “Putniče, zaustavi se ovdje, pozdravi Gospu i napij se vode”. Mise su od tada redovito održavane na tom mjestu, uvijek u prvu nedjelju nakon velike mise u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu.

Godine 1931. izvor je uredio i kultivizirao Higijenski zavod Split. Izvor nikad nije presušio, voda ima jednaku temperaturu ljeti i zimi. Posebice je zanimljivo što voda izlazi iz zaštićenog i ograđenog izvora kroz pet željeznih cijevi ili “rora” i – bez obzira na doba godine i vremenske prilike – nikad ne teče jačim ili smanjenim intenzitetom te nikad nije zamućena. Stoljećima su s izvora mještani Donjeg Graca, ali i Gornjeg Graca s Orovnika u burilima (drvenim posudama) nosili vodu kućama za piće, a na izvor dovodili stoku da se napoji. Nizvodno od izvora mještani oduvijek napajaju njive s krumpirom, kupusom, kukuruzom i drugim povrćem... Gradačko polje, smješteno između Gornjeg Borka i Žvatića, i inače je bogato izvorima vode - većim “vrilima” i manjim “vriocima”.

Neki su posljednjih desetljeća zatrpani i nestali, neki se i danas koriste. Svako od njih ima ime, a uz Orovnik, najpoznatiji su Štivan, Smrdelj i Jugovik. Za ovaj posljednji postoji priča da su ga mještani u 19. stoljeću gotovo potpuno zatrpali (ostavili su teći samo malo vode za napiti se). Razlog: ljudi su se plašili da se uz izvor ne nasele Turci. Nakon zatrpavanja izvora, voda se pojavila u obližnjem selu Knešpolju, kao novo vrelo Crnašnica te u Studencima, jugoistočno od Ljubuškog, kao Studenčica... Za legendu je početkom 20. stoljeća saznala i austrougarska vlast i ispitivala njezinu točnost tako što su u izvor Jugovik sipali crnu boju (tuš). Priča se da su se izvori Crnašnice i Studenčice tada zacrnili... Hm, možda bi se ovo trebalo ponovno provjeriti.

Tradicionalno, uz narod župe Mostarski Gradac, na misu na Orovnik stižu mještani iz cijele Hercegovine, osobito iz Širokog Brijega, Brotnja, sela oko Blata. Ovaj put stigli su mnogi Gračani, Gostušani, Provljani, Dobričani, Grabovljani, Blaćani, ne samo iz spomenutih mjesta nego i Mostara, Slavonije, Zagreba, Njemačke, Amerike, Australije... Najmanje desetak Gračana za ovu je prigodu stiglo na Orovnik iz dalekoga Chicaga... Mještani su odlučili dobro počastiti sve misare i pristigle goste.

- Bit će besplatni ručak za sve goste. Bit će besplatna i naša orovnička voda. Jedino pivo i vino morate platiti, ali i to po popularnim cijenama - obavijestio je nazočne fra Marić.

Folklorni nastup

Mještani na čelu s Vladom Ćorićem, superaktivnim i radišnim predsjednikom mjesne zajednice, uredili su vrelo i okoliš uoči mise, a nakon svega potrudili se da sve ostane čisto i uredno...

Za cijelu organizaciju trebalo je i dosta novca, ali ni tu nije bilo osobitih problema. Pročitana su imena desetaka sponzora, koji nisu bili osobito štedljivi... Jedan od njih bio je i gradački nogometni profesionalac Stjepan Lončar, bivši igrač Širokoga i Rijeke, sada član mađarskoga nogometnog velikana Ferencvaroša, te nogometni bh. reprezentativac.

- Stipi je žao što zbog obveza nije mogao doći na Orovnik, ali je zato poslao 1000 KM za troškove. Velika mu hvala, kao i svima ostalima - rekao nam je Vlado Ćorić.

Nakon obilnog ručka, na kojem se uz pečenu i lešo janjetinu služilo “biber meso”, uštipci koje su ispekle vrijedne gradačke “stopanjice”, sir iz mijeha i domaći pršut, koji je također dio sponzorskog dara, iz okolnih vrbika do kasno u noć orila se ganga, bećarac. Sve su začinili glazbenim i folklornim nastupima brojni članovi nekoliko lokalnih folklornih KUD-ova: “Vrila” i “Crnašnica” te časne sestre i fratri iz klape “Kruševo”. Uz obične misare i uglednike raznih profila, na misi i slavlju bio je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević s nekoliko gradskih dužnosnika. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.