Tijekom životnog vijeka

Pušač u BiH za cigarete izdvoji oko 75 tisuća KM, koliko koštaju dva nova automobila

Pušač u BiH za cigarete izdvoji oko 75 tisuća KM, koliko koštaju dva nova automobila
30.08.2015.
u 06:30
Prosječan pušač godišnje popuši 308 kutija cigareta, a za što izdvoji 1234 KM, nešto više od 100 maraka mjesečno
Pogledaj originalni članak

Najprije prva jutarnja kava pa cigareta, tako počinje jutro većine pušača. Prema rezultatima studije koju su proveli profesori s američkog sveučilišta u Washingtonu gdje su prikupljeni podaci o broju pušača u 187 država svijeta, BiH i Makedonija se nalaze u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu. A prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u ovom bh. entitetu tako dan počinje 44 posto stalnih pušača u populaciji odraslih, od čega 56,3 postomuškaraca i 31,6 posto žena.

Visoke cijene cigareta

'Paprene' cijene cigareta koje i dalje konstantno rastu, te zakoni koji su nastrojeni protiv pušača i dalje im ne predstavljaju prepreku da uživaju u duhanskom dimu. Podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH pokazuju da su trošarine, a samim tim i cijene cigareta, u posljednjih pet godina povećane pet puta, a da prihodi na ovoj osnovi i dalje rastu. Struka je izračunala da je prosječna količina dnevno popušenih cigareta kod odraslog stanovništva bila 16,9 cigareta. Muškarci dnevno puše 18,2 cigarete, a žene 14,8 cigareta. Prosječna cijena kutije cigareta iznosi oko 4 marke, što u odnosu na ukupnu količinu popušenih cigareta predstavlja značajne troškove za pojedinačne i prihode kućanstva naših sugrađana. Na osnovi ovih podataka dolazimo do zaključka da prosječan pušač godišnje popuši 308 kutija cigareta, a za što izdvoji 1234 KM, nešto više od 100 maraka mjesečno. Uzme li se u obzir da "pušački vijek" traje šezdesetak godina, dolazi se do saznanja kako pred očima pušača 'izgori' oko 75 tisuća KM, dakle, jedan luksuzni i potpuno nov mercedes. Svjetska zdravstvena organizacija pretpostavlja da milijardu i 300 tisuća pušača u svijetu svake godine popuši 5763 trilijuna cigareta. S druge strane, prema procjeni Svjetske banke, na pušenje se godišnje utroši oko 200 milijardi američkih dolara. Pedantni Nijemci sračunali su da redovit pušač tijekom života u prosjeku potroši oko 100 tisuća maraka - dakle dva dobra mercedesa.

Pušači među siromašnima

Velike svjetske duhanske multinacionalne kompanije u razvijenim zemljama postupno gube potrošače svojih proizvoda pa se sve više okreću zemljama u tranziciji, nerazvijenim i siromašnijim državama. Stoga se pretpostavlja da 70% svih pušača živi u nerazvijenim zemljama. U SAD-u, gdje postoje jake antipušačke kampanje, puši oko 18% stanovnika, prema 42% šezdesetih godina. U sastavu duhanskog dima se nalazi više od 4000 kemijskih supstancija od kojih se 50 povezuje s nastankom vodećih malignih neoplazmi ili raka usne šupljine, ždrijela, grla, bronha i pluća, želuca, dojke, maternice...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.