Pandemija loše utjecala na psihičko zdravlje

PTSP-a zbog korone sve više u BiH, traži se stručna pomoć

PTSP-a zbog korone sve više u BiH, traži se stručna pomoć
24.11.2021.
u 15:19
Pogledaj originalni članak

- Kod velikog broja svojih kolega primjećujem znakove kroničnog stresa, pa čak i posttraumatskog stresnog poremećaja. Kad ova situacija malo popusti, uvjeravam vas da ćemo imati itekakvih problema s tzv. burnout sindromom upravo u zdravstvu - kazala je ovih dana glavna epidemiologinja u ZHŽ-u Andrea Jurić. A stručnjaci, psihijatri dodat će, ne samo u zdravstvu nego i u svim branšama dogodit će se i već se događa problem sagorijevanja na radnom mjestu. S PTSP-om će pak živjeti osobe svih dobi. Tako je koronavirus utjecao na BiH. Mnogi ističu kako je situacija gora nego nakon rata. Psiholog Remzija Šetić nedavno je istaknuo kako posttraumatski poremećaj traje 6 mjeseci i više, a simptomi značajno utječu na našu funkcionalnost. Prema istraživanjima koje su pojedini stručnjaci u BiH radili na manjim uzorcima, više od 50% djece u ovoj zemlji osjeća anksioznost u doba pandemije, stalno su zabrinuti da ne zaraze nekoga iz obitelji, piše Večernji list BiH. 

Nitko nije pošteđen

Odrasli su također u problemima jer, osim što se ne mogu opustiti zbog zdravstvene krize, u strahu su za egzistenciju. Prema velikom Gallupovu istraživanju, prihodi svake druge osobe na svijetu su se od početka pandemije smanjili, a svaka treća osoba ostala je bez posla ili je njezin privatni biznis ugašen. Ako se vratimo u prošlost, u BiH je rat utjecao na mentalno zdravlje milijun i 800 tisuća ljudi. PTSP je, prema istraživanjima prije pandemije, imalo oko 400 tisuća ljudi. Sad je situacija, iz svega je vidljivo, puno gora. Nevidljivi neprijatelj prouzročio nam je i druge (ne)očekivane probleme. U ljekarnama, pa čak i "na crno" na svoju se ruku kupuju antidepresivi, anksiolitici... Upozoravajući na to, stručnjaci pozivaju ljude da im se jave i razgovaraju jer nijedan problem neće nestati tek tako, već mu treba pristupiti krajnje odgovorno. Ako se čovjek ne može izboriti sam sa sobom, interakcija s drugima, savjeti, pa i lijekovi koje propišu stručne osobe zasigurno će pomoći. Na kraju krajeva, danas je puno lijekova na prirodnoj bazi, a koji pomažu u raznim fazama.

Situacija i prilagodba

Nedavno je dr. sc. Hrvoje Jurić rekao za Večernjak kako su neke osobe u neočekivanim i neobičnim okolnostima doživjele neku vrstu prosvjetljenja i pronašle su smisao svoga života. - Neke zamrle obiteljske, susjedske i radne zajednice, pod pritiskom krize, rehabilitirale su se i otkrile smisao i važnost zajedništva - istaknuo je, među ostalim. I upravo takve stvari trebaju biti poticaj da iz ove situacije pokušamo izići još jači. Ako nekome treba pomoć, neka se ne boji potražiti je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.