Golić:

PSBiH treba osuditi izgradnju odlagališta u Trgovskoj gori

PSBiH treba osuditi izgradnju odlagališta u Trgovskoj gori
19.04.2016.
u 14:21
Pogledaj originalni članak

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i predsjedateljica Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u općini Dvor, kazala je danas u Sarajevu da su članovi načinili Rezoluciju koju će uputiti Predstavničkom i Domu naroda BiH.

Ovom rezolucijom, dodala je Golić, PSBiH se treba najoštrije protiviti izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada.

Očekuje da će svi poslanici i delegati jednoglasno odlučiti da se radioaktivni otpad neće odlagati na ovom lokalitetu te da se nada da će rezolucija biti na dnevnom redu Predstavničkog doma PSBiH već 27. travnja.

Također je dodala da se u Rezoluciji navodi da PSBiH insistira na punoj zaštiti koja pripada BiH po pravima i normama međunarodnog prava, a kojima će se služiti radi osiguravanja trajne i efikasne zaštite u vezi s odlaganjem radioaktivnog otpada.

- PSBiH će tražiti od svih nadležnih organa u BiH, a prije svega Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova da u skladu sa svojim nadležnostima poduzmu neophodne, diplomatske, bilateralne i multilateralne međunarodne aktivnosti radi zaštite BiH - pojasnila je.

Također je dodala da su poslali zahtjev Republici Hrvatskoj da produži rok javnih rasprava, te da do današnjeg dana još nisu dobili odgovor.

- Rok za primjedbe ističe 23. travnja i mi smo već koncipirali primjedbe koje ćemo poslati uz stručno mišljenje eksperata - zaključila je. 

Poslanik Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić istakao je da su članovi Radne grupe danas usvojili i Mišljenje kojim naglašavaju sve nedostatke dokumenta Strateške studije za nacionalni program provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada koje je izradio Državni zavod da arheološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske.

Ovim dokumentom, dodao je, dokazuje se da lokacija Trgovska gora nije prihvatljiva kao lokacija za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

- Nema nikakvog smisla da se nuklearni otpad koji je nastao u elektrani Krško prevozi preko cijele države i odlaže na granicu s BiH - pojasnio je.

Dodao  je da će najviše štete imati stanovnici koji žive na tom području BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.