Predstavljen plan cijepljenja

Prvo će se cijepiti zdravstveni radnici, starije osobe i osobe sa kroničnim bolestima

Prvo će se cijepiti zdravstveni radnici, starije osobe i osobe sa kroničnim bolestima
15.01.2021.
u 15:01
Pogledaj originalni članak

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar predstavio je danas Plan cijepljenja u Federaciji BiH. Istaknuo je kako će cjepivo biti besplatno i dobrovoljno za sve građane.

“Županije su dobile zadatke da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja i timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama. Popisi prioriteta ljudi su započeti i na temelju njih će se organizirati imunizacija. Stručno – savjetodavno tijelo za imunizaciju prihvatilo je prijedlog prioritetnih grupa i plan za imunizaciju. Prvo će se cijepiti zdravstveni radnici, štićenici socijalnih ustanova za starije osobe kao i radnici tih ustanova, osobe sa kroničnim bolestima, te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama”, rekao je Pehar.

Operativni timovi koji su zaduženi za provođenje ovog plana sastoje se od voditelja provedbe plana, osobe za logističku superviziju i osobe zadužene za nadgledanje procesa cijepljenja na terenu. U svim zavodima za javno zdravstvo formirani su ovakvi timovi.

Pehar je istaknuo kako u utorak imaju sastanak s tim operativnim timovima na kojem će biti fomiran odbor za koordinaciju te će biti dogovorene detaljnije procedure procesa cijepljenja te će se izvršiti edukacija operativnih timova o transportu i rukovanju cjepivom i načinom na koji će izvještavati o potrošnji i mogućim neželjenim reakcijama.

Operativni timovi će biti zaduženi za dalju edukaciju u zdravstvenim ustanovama.

Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazala je kako svaka bolnička ustanova treba imati svoj tim, a u domovima zdravlja će za ovaj proces biti zaduženi timovi obiteljske medicine, HES službe kao i ostali liječnici.

“Zaduženi su županijski zavodi za javno zdravstvo da oforme svoje timove da sprovode cijepljenje na terenu i ustanovama socijalne zaštite. Propisan je i način distribucije cjepiva od skladištenja do mjesta vcijepljenja. Ovo zahtjeva ultrahladni lanac, to je novo cjepivo, nikada ovakvo cjepivo nismo imali koje traži ove uvjete. Cjepivo je potrebno iskoristiti u roku od pet dana kada se izvadi iz ultrahladnog skladišta. Raspoređivat će se po broju stanovnika u županijama i prioritetnim grupama”, kazala je Blažević.

Predloženo je da se cijepljenje odvija svako 10 minuta kako se pacijenti ne bi susretali, što znači da bi u jednom satu bilo cijepljenjo šest osoba.

“Dužni su informirati sve ljude koji pristanu o sastojcima cjepiva i mogućim neželjenim dejstvima i potrebno je pacijenta nadzirati 15 minuta nakon što primi cjepivo”, kazala je Blažević.

U staračkim domovima je predloženo da se cijepljenje radi od sobe do sobe što bi značilo da bi se u jednom satu cijepilo 12 osoba.

Obrazloženo je i kako se cjepivo razrjeđuje, a na današnjoj konferenciji je rečeno da je sustav transporta cjepiva od ranije utvrđen i “uhodan”.

Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je kako je za ovu godinu predivđeno 12+2 miliona KM ukoliko se državi omogući direktna nabavka vakcina.

“Federacija je spremna za primjenu vakcina i nabavku dodatnih vakcina. To bi značilo 800.000 vakcina za 400.000 stanovnika preko Covaxa. Očekuje se još 800.000 vakcina preko zajedničkog sistema EU i imamo sredstva za druge vakcine poput AtraZeneca za koju se očekuje da će biti registrovana do kraja januara”, kazao je Čerkez.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.