Što slijedi na daljnjem europskom putu BiH

Prvo 14 prioriteta pa onda pregovori, pred BiH se otvara povijesna prilika

Prvo 14 prioriteta pa onda pregovori, pred BiH se otvara povijesna prilika
17.02.2023.
u 21:47
Sve zajedno govori o tomu kako EU nastoji ojačati europsku agendu unutar BiH, potaknuti domaće institucije na brže reforme te u konačnici biti partner BiH na cijelom putu do službenog početka pregovora
Pogledaj originalni članak

Hoće li Bosna i Hercegovina u 2023. godini uspjeti riješiti dio reformskih zadataka iz paketa 14 prioriteta koje joj je postavila Europska komisija, a samim tim doći u bližu poziciju da službeno otvori pregovore s EU-om, pitanje je na koje nema definitivnog odgovora, no, sudeći prema ozračju i porukama koje dolaze od novog Vijeća ministara i parlamentarne većine, ali i institucija Europske unije, razloga za optimizam ima, piše Večernji list BiH.

Podrška

Na primjeru susjedne Republike Hrvatske, koja je status kandidata dobila 18. lipnja 2004. godine, a pregovore otvorila 3. listopada 2005. godine, vidljivo je kako je trebalo proći nešto više od godinu dana, a hoće li BiH biti te sreće, ovisi o mnogo čimbenika, kako unutarnje političke stabilnosti tako i raspoloženja u institucijama EU-a.

No, ruska agresija na Ukrajinu temeljem je promijenila odnos EU-a prema zapadnom Balkanu, koji je sada ponovno u fokusu kao regija koju treba što prije čvršće vezati uz sebe, a s osobitom pozornošću prati se BiH kao višenacionalna država sa specifičnim ustavno-pravnim položajem. S druge strane, novo Vijeće ministara ovaj je put izgrađeno na temelju programske osnove u kojoj europski put zauzima središnji dio, a sve navedeno ide u prilog procjenama kako će 2023. biti godina u kojoj BiH može napraviti ključni korak naprijed.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ovaj je tjedan iz Bruxellesa jasno poručio kako reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za daljnji napredak Bosne i Hercegovine na njezinu europskom putu. Izrazio je pritom i potrebu brzog ovlašćivanja Vijeća ministara da zaključi revidirani sporazum o statusu s Frontexom i da potpiše i ratificira regionalne sporazume o mobilnosti, a osim toga, ukazao je i na značaj usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Sve zajedno govori o tomu kako EU nastoji ojačati europsku agendu unutar BiH, potaknuti domaće institucije na brže reforme te u konačnici biti partner BiH na cijelom putu do službenog početka pregovora. Tomu svjedoči i njegova izjava u kojoj je naglasio kontinuiranu spremnost Europske unije da prati i podrži Bosnu i Hercegovinu u ovim naporima.

Niz zadataka

Inače, među reformama iz Mišljenja Europske komisije koje je definiralo 14 prioriteta je i dio koji eksplicitno govori kako je potrebno osigurati provođenje odluka Ustavnog suda. To u prijevodu znači i presudu u predmetu “Ljubić” koji govori o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda kroz izmjene Izbornog zakona, a tomu svakako dodatno daje na značaju potpisani sporazum stranaka nove parlamentarne većine u kojemu je jedan od političkih prioriteta upravo izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava. Među 14 prioriteta je i onaj o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Dokument nadalje, osim ubrzanja procesa integracija prema punopravnom članstvu u EU, jasno definira i reforme, počevši od javne uprave pa do onih u području socijalne politike i ekonomije, a svi zadaci koje su nove vlasti preuzele na sebe u potpunosti korespondiraju s onim što od BiH traži Europska unija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.