strateški dokument za FBiH

Prvi u BiH usvojili strategiju zaštite okoliša, važna za zdravlje i put u EU

26.08.2022.
u 08:57
Strateški dokument obuhvaća važne oblasti, među kojima su upravljanje okolišom, vodama i otpadom, biodiverzitet i zaštita prirode, kvaliteta zraka, klimatske promjene i energija, buka...
Pogledaj originalni članak

Onečišćenje okoliša jedan je od najvećih problema s kojima se današnje društvo nosi pa samim time i Bosna i Hercegovina. Globalizacija, industrijalizacija, ubrzan način života, enorman rast putničkog prometa i još mnogo toga dovelo je do povećanja onečišćenosti planeta i mogućih dugoročnih posljedica za zemlju i čovječanstvo.

Zakonska regulativa

Dok u razvijenim državama postoji određena zakonska regulativa oko zaštite okoliša i recikliranja koja se u praksi i provodi, u BiH je to tek slovo na papiru te smo svjedoci da se ona ne provodi kako bi trebala. Slijedom toga, dobra je vijest da je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, uputila u parlamentarnu proceduru prijedlog strategije zaštite okoliša 2022. - 2032. godine.

Ovaj strateški dokument za Federaciju BiH obuhvaća važne oblasti, među kojima su upravljanje okolišom, vodama i otpadom, biodiverzitet i zaštita prirode, kvaliteta zraka, klimatske promjene i energija, kemijska sigurnost i buka te održivo upravljanje resursima, uključujući poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i rudarske aktivnosti. - Federalna strategija zaštite okoliša koju je Vlada usvojila iznimno je važna za zdravlje svih, ali i približavanje BiH Europskoj uniji.

Ona će biti dio sveobuhvatne strategije ESAP BiH za sljedeće desetljeće, a okoliš je jedno od pitanja o kojima će BiH pregovarati s EU-om u skladu s poglavljem 27. - Okoliš i klimatske promjene. Naša je obveza provođenje politike i propisa u skladu s pravnom stečevinom Europske unije u ovoj oblasti.

Cjelokupni proces izrade federalne strategije proveli smo uz suradnju i sudjelovanje više od 300 predstavnika relevantnih ministarstava, javnih ustanova i drugih institucija na svim razinama vlasti u Federaciji BiH, predstavnika akademske zajednice i nevladinog sektora uz kontinuirano uključivanje javnosti - obrazložila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Prema njezinim riječima, BiH je početkom 2019. uz financijsku potporu Veleposlanstva Kraljevine Švedske u BiH počela aktivnosti na izradi sveobuhvatne strategije zaštite okoliša BiH (ESAP BiH). Ona je četverokomponentna, odnosno sastojat će se od strategija za četiri razine vlasti: BiH, Federacija BiH, Republika Srpska i Distrikt Brčko BiH. Vlada Federacije BiH u studenom je 2019. usvojila informaciju o izradi federalne strategije zaštite okoliša i zadužila federalne i županijske institucije da aktivno sudjeluju u ovom poslu, uz zadatak donošenja i strateške procjene utjecaja na okoliš za komponente koje se odnose na upravljanje vodama i otpadom.

- Zadovoljstvo mi je da mogu potvrditi kako smo tu zadaću ispunili prvi u BiH. Slijedi usvajanje strategija u vladama Distrikta Brčko i Republike Srpske, a potom Vijeću ministara BiH, a nadam se da će oba doma Parlamenta Federacije BiH u što kraćem roku usvojiti federalnu strategiju - izjavila je ministrica Đapo. Među prioritetima je istaknula i uspostavu učinkovitih zakonskih, strateških i institucionalnih okvira za održivo upravljanje šumama i šumskim resursima u Federaciji BiH, kao i upravljanje lovnom divljači, ribljim fondom, zemljišnim resursima te mineralnim sirovinama i njihovim odgovornim istraživanjima i eksploatacijom.

Uloga građana

- Strateški ciljevi su zaštita kvalitete vode i osiguranje raspoloživosti vodnih resursa, smanjenje količine otpada i povećanje količine ponovno upotrijebljenih materijala, očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti, prilagođavanje klimatskim promjenama i poboljšanje kvalitete zraka. Sve je to u službi očuvanja ljudskog zdravlja te poboljšanja dobrobiti i kvalitete života uopće - zaključila je ministrica Đapo.

Podsjetimo kako je u ožujku prošle godine stupio na snagu novi Zakon o zaštiti okoliša, na čije se usvajanje dugo čekalo u oba doma federalnog Parlamenta. Veliku ulogu u zaštiti okoliša i životne sredine imaju i sami građani koji svojim ponašanjem negativno utječu na prirodu. Neodgovorno ponašanje pojedinaca doprinijelo je da je onečišćenje planeta došlo do kritične točke.

Pod neodgovornim ponašanjem misli se na nepravilno odlaganje otpada, tj. odlaganje otpada na za to nepredviđena mjesta, onečišćenje rijeka, jezera, mora, tla, korištenje plastike i plastičnih prerađevina te potpunu nebrigu za životnu sredinu.

Prema tome, smatramo da je podizanje svijesti građana o zaštiti okoliša i očuvanju životne sredine jedan od ključnih čimbenika koji će dovesti do poboljšanja situacije. Odbacivanjem loših navika te ponašanjem u skladu s prirodom omogućuju se zdrav i održiv razvoj.

- PROJEKT JE PODRŽAO FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.