Praktična nastava i u online medijima

Prvi radni dan portala SUMSova, pred studentima brojni izazovi

Prvi radni dan portala SUMSova, pred studentima brojni izazovi
15.12.2020.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Sveučilište u Mostaru pokrenulo je portal SUMSova u cilju formiranja svojevrsne news agencije, ali i pružanja mogućnosti svim studentima da, osim drugih sveučilišnih medija, okuse praktičnu nastavu i u online medijima. Iza novoosnovanog sveučilišnog portala prvi je radni dan, piše Večernji list BiH. 

Pozitivan primjer

- Očekujemo kako će pokretanjem svih komponenti Medijskog i istraživačkog centra SUM-a studenti stići dodatne kompetencije čime će proces budućeg zapošljavanja dočekati spremni, na zadovoljstvo i poslodavaca i akademske zajednice iz koje su stasali – istaknuo je prof. dr. Ilija Musa, voditelj Medijskog i istraživačkoga centra SUM-a. Kroz ovaj dio praktične nastave zainteresirane studente vode profesori i asistenti, ali i novinari koji su završili proces obrazovanja i sada rade u struci. Jedan od njih je i Zdravko Marić, magistar novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a. - Kao alumnist SUM-a svjestan sam koliko je mladima potreban ovakav vid djelovanja u okviru studiranja. Ovo je jedan od pozitivnih primjera koliko se ljubav prema novinarstvu može i treba razviti u ranoj fazi pripreme za njega, odnosno studiranja – naveo je Marić. Student pete godine novinarstva Filip Kožul prvoga dana rada portala SUMSova krenuo je s angažmanom. Zbog velike mogućnosti za izvođenjem praktičnog dijela nastave tijekom studiranja kaže da je i izabrao ovo Sveučilište. - Studij novinarstva ne živi bez praktičnog dijela nastave. Uzaludna je sva naučena teorija ako nismo iskusili rad na terenu, susret s drugim novinarima, praćenje događaja na licu mjesta i objektivno pisanje – smatra Kožul. Osim života na Sveučilištu, obrađivat će se teme iz svih aspekata društvenog života. – Nećemo se utrkivati kada je riječ o ostalim segmentima, ali trudit ćemo se donijeti drugačije priče. Raznolikost profesora i nastavnog osoblja na SUM-u te njihova dostupnost pruža nam mogućnost govoriti o temama različitih znanstvenih disciplina od umjetnosti, biomedicinskih znanosti, tehničkih znanosti do društvenih fenomena za što imamo kompetentne sugovornike – naglasila je Maja Marić, glavna urednica portala.

Praksa i na radiju

Dio portala i praktičnog dijela nastave mogu biti svi studenti SUM-a bez obzira na studij koji pohađaju. SUMSova informativni je portal u sklopu Medijskog i informacijskog centra SUM-a u čijim okvirima studenti praktičnu nastavu obavljaju i kroz SUM TV, sveučilišne novine Universitas Mostariensis, a u idućoj godini bit će im dostupna praksa i na sveučilišnom SUM radiju.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.