Damir Džeba nakon novog kruga pregovora:

Provedba sudske odluke nije kompromis, nego obveza

Provedba sudske odluke nije kompromis, nego obveza
13.04.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Predstavnici gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka jučer su u Mostaru definirali pitanje birača u Središnjoj izbornoj zoni tako da ti glasači glasuju prema pripadnosti mjesnim zajednicama te dva modela sa šest izbornih jedinica, piše Večernji list BiH. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Marinko Petrič istaknuo je kako će o biračkom mjestu za Jugozapad i Stari grad odluku donijeti Središnje izborno povjerenstvo, u suglasnosti s gradskim izbornim povjerenstvom. - To u biti znači kako smo pola odluke presude Ustavnog suda riješili – ustvrdio je Petrič novinarima nakon sastanka, čiji je domaćin bio GO HDZ-a 1990. Također, jučer su definirana 2 modela sa 6 izbornih jedinica, a do sljedećeg sastanka će se usuglasiti koja će od ta dva modela biti usvojena za izbore u Mostaru.

Dva modela

Govoreći o modelima, Petrič objašnjava kako prvi model podrazumijeva da se s gradske liste bira 13 vijećnika po modelu 4, 4, 4, plus 1 iz reda ostalih, a iz ovih 6 izbornih jedinica da se biraju 22 vijećnika. - Drugi model podrazumijeva da se iz šest izbornih jedinica bira 26 vijećnika, s tim da ih je 9 na kompenzacijskoj gradskoj listi - ocijenio je Petrič. Nadalje je kazao kako je riječ o prijašnjih šest izbornih jedinica te da je izračunom vrlo lako doći do broja vijećnika, pa će tako kada se govori o prvom modelu, Sjever imati 2 vijećnika, Stari grad 5, Jugoistok i Jug po 2, Jugozapad 7, Zapad 4, a Gradska lista 13 vijećnika. Prema drugom modelu, Jugozapad će imati 8 vijećnika, Stari grad 6, Zapad 5, Sjever 3, Jug i Jugoistok po 2 i Gradska kompenzacijska lista 9 vijećnika - kazao je Petrič. Istaknuo je kako će se na idućim sastancima vršiti dogovor oko izmjena Statuta Mostara.

Novi problemi

Prema riječima predsjednika GO HDZ-a BiH Mostar Damira Džebe, tu bi moglo doći do novih zastoja. -Pojedinci pokušavaju predstaviti provedbu presude kao pristajanje na kompromis. Provedba sudske odluke nije kompromis, nego obveza. Ako ćemo se tako ponašati, onda ćemo brzo doći do konačnog dogovora. Ako otvorimo pitanja promjena Ustava i mogućnosti uvođenja dogradonačelnika, bojim se da ćemo napraviti korak unatrag. Sad smo napravili značajne iskorake i ako nastavimo pregovarati u cilju provedbe odluke suda, onda ćemo jako brzo doći do konačnog dogovora - rekao je Džeba za Večernjak. Nastavak pregovora je idući tjedan, domaćin sastanka je DF, a o zahtjevu bošnjačkih stranaka ovisi hoće li biti pomaka unatrag ili naprijed.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.