Valentin Inzko

Provedba presude “Sejdić-Finci” će ponovo uspostaviti tradicionalne vrijednosti u BiH

Provedba presude “Sejdić-Finci” će ponovo uspostaviti tradicionalne vrijednosti u BiH
22.12.2015.
u 15:36
Pogledaj originalni članak

Visoki predstavnik Valentin Inzko podsjetio je da se danas navršava šest godina kako Bosna i Hercegovina ne uspijeva provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci protiv BiH” te upozorio da “Bosna i Hercegovina, kao članica Vijeća Europe, ima obavezu da riješi to pitanje".

- Provedba presude u predmetu ‘Sejdić-Finci’ ići će u korist svima u Bosni i Hercegovini. Ova presuda predstavlja jasnu osnovu na kojoj je moguće štititi i njegovati raznolikost koja obogaćuje i jača strukturu bh. društva - izjavio je. Ta godišnjica je dobra prilika da "još jednom podsjetimo organe Bosne i Hercegovine da trebaju uskladiti Ustav ove države i njen izborni sistem s presudom Europskog suda za ljudska prava i Europskom konvencijom o ljudskim pravima".

- Suština presude 'Sejdić-Finci' je da se osigura da svaki građanin BiH uživa ista prava kad je u pitanju sudjelovanje u javnom životu. Radi se o uklanjanju diskriminacije iz društva. Provedba te presude bila bi pokazatelj zrelosti institucija BiH i dokaz njihove privrženosti toleranciji i otvorenosti. Osim toga, pomogla bi da se ponovo uspostave tradicionalni način života i vrijednosti bh. društva, gdje je svaka kultura bila prihvaćena i tretirana jednako i gdje je svako imao jednako pravo da bira i bude biran - naglasio je visoki predstavnik, priopćeno je OHR.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.