opasni za zdravlje

Protivnici cijepljenja opasni kao ebola

19.01.2019.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je popis najvećih prijetnji za ljudsko zdravlje u 2019., a osim ebole, denge i drugih opasnih zaraznih i nezaraznih bolesti, na popisu su se našli i protivnici cijepljenja. Oni su proglašeni jednom od najvećih opasnosti za ljudsko zdravlje u 2019. godini jer se zbog njih vraćaju bolesti koje su bile gotovo istrijebljene, piše Večernji list BiH.

WHO tako nije želio na popis stavljati konkretne bolesti, nego izravan uzrok, odnosno pokret protiv cijepljenja koji je posljednjih godina sve glasniji.

Ogroman pad cijepljenja

U službenoj objavi naveli su da odbijanje cijepljenja, iako je cjepivo dostupno, predstavlja prijetnju svakom dosadašnjem napretku koji su napravili u sprečavanju bolesti koje se, inače, mogu zaustaviti. “U nekim zemljama bolesti su bile gotovo iskorijenjene, a sada su se ponovno pojavile. Cijepljenje trenutačno sprječava dva-tri milijuna smrti godišnje, a moglo bi biti spašeno još milijun i pol života kad bi se cijepljenje u svijetu poboljšalo”, navodi WHO. Liječnici u BiH posljednjih godina upozoravaju na ogroman pad procijepljenosti djece što predstavlja opasnost širenja bolesti koje su na ovim prostorima bile iskorijenjene. Zbog agresivnih kampanja raznih društvenih skupina protiv cijepljenja, mnogi roditelji u BiH odbijaju cijepiti svoju djecu. Zato se ponovno i pojavljuju epidemije ospica, kao i niz drugih zaraznih bolesti koje su zaustavljene upravo zahvaljujući cjepivima. Skeptičnost i pad procijepljenosti posebice se javljaju posljednjih nekoliko godina, a glavni uzroci su loša informiranost i jačanje anticijepnog lobija u BiH. Zbog loše procijepljenosti i proširenih dezinformacija, zdravstvena zajednica je zabrinuta. Sve statistike i stanje na terenu pokazuju da smo se udobno smjestili na “bačvi baruta” i samo treba čekati izbijanje epidemije, koja nam prijeti ako se ovakvo stanje nastavi. Prošle godine prof. dr. sc. Jurica Arapović, spec. infektolog, ukazao je da je u Zapadnohercegovačkoj županiji procijepljenost do sredine 2017. godine bila manja od 50 %, što znači da ni svako drugo dijete nije adekvatno cijepljeno.

Neopravdan strah

Koliki je uistinu realan strah roditelja od štetnosti cjepiva koje protivnici cijepljenja nazivaju otrovom, pokazuje izvješće o kretanju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Pa je tako u 2017. Zavodu prijavljeno svega 16 lakših postcijepnih reakcija, što opovrgava tvrdnje protivnika cijepljenja. U BiH je prošle godine nekoliko roditelja kažnjeno zbog odbijanja cijepljenja djece, ali simbolično sa 100 KM. Inače, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti novčana kazna za roditelje koji odbijaju cijepljenje iznosi od 100 KM do 2000 KM. Zbog jačanja anticijepnog lobija u susjednoj Srbiji povučeni su znatno konkretniji koraci. Skupina od 270 roditelja iz cijele Srbije podnijela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu kaznenu prijavu zbog izazivanja panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici cijepljenja djece. Kaznena prijava je opsežna i u njoj je poimenično navedena svaka djelatnost tuženih koja je sporna za podnositelje prijave. Naveli su da su bili prinuđeni na podnošenje kaznene prijave jer smatraju da se jedino tako može stati na put onima koji šire paniku i strah te tako ugrožavaju zdravlje cijele nacije. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.