jeftino i jednostavno

Protiv upale sinusa: Pomagač iz kuće od kojeg se lakše diše

Foto: Getty Images
Protiv upale sinusa: Pomagač iz kuće od kojeg se lakše diše
19.10.2019.
u 16:45
Pogledaj originalni članak

Ispiranje nosa slanom vodom je drevni običaj iz ayurvede koje su jogiji koristili još prije nekoliko tisuća godina za zdravlje ovoga organa.

Ta praksa poznatija po imenu Jala Neti sprečava nastanak infekcija u sinusima, razrjeđuje sluz, smanuje upalu i natečenost sluznice, ali i uklanja alergene iz nosa te tako olakšava disanje, piše Zadovoljna.hr. 

Za ispiranje se obično koriste posude u obliku čajnika popularne po imenu Neti, ili pak moderne verzije tuševa za nos kakve je moguće kupiti u ljekaranama.

Za ova pomagala treba izdvojiti stotinjak kuna, no valja znati da će vam oni potrajati nekoliko godina. S druge strane, trošak slane vode iznosi svega kunu-dvije.

Što treba napraviti?

Prije upotrebe posude se steriliziraju vrućom vodom, a potom napune fiziološkom otopinom, odnosno prokuhanom vodom u kojoj smo otopili sol. Dopustite da prokuhana voda dosegne sobnu temperaturu prije nego što je krenete ulijevati u nos.

Nagnite glavu na stranu, prislonite ispupčeni dio posude uz jednu nosnicu te lagano pustite tekućinu da prođe kroz nos te iscuri kroz drugu nosnicu.

Ponovite isti postupak i s drugom nosnicom, po mogućnosti nad umivaonikom ili kadom kako ne biste uneredili dom.

Ispušite nos kada potrošite sve tekućinu u posudi.

Oprez

U ayurvedskoj praksi je Jala Neti sastavni dio higijene te se izvodi gotovo svaki dan. Na Zapadu stručnjaci preporučuju da se ovom tehnikom poslužite samo kada imate problema s gornjim dušnim putevima.

Imajte na umu da nepravilno korištenje ovih posuda za ispiranje može povećati rizik od infekcija u nosu. Upravo zato za ispiranje koristite samo prokuhanu vodu te posude koje ste dobro sterilizirali prije korištenja.

Ako imate osjetljive sinuse i česte upale nose posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što odlučite na ispiranje nosa ovom ayurvedskom metodom.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.