epilog prošlogodišnjih prosvjeda

Prosvjednici napustili BiH i traže politički azil u Europi

Prosvjednici napustili BiH i traže politički azil u Europi
19.04.2015.
u 09:41
Pogledaj originalni članak

Nakon prošlogodišnjih prosvjeda u veljači, prekršajne prijave dobili su deseci građana u gradovima u kojima su bili prosvjedi. Isti scenarij uslijedio je i nakon prosvjeda za JMBG, a prijave je dobilo sedam osoba koje su prvog dana prosvjeda automobilima blokirale promet. Pojedincima su izrečene i novčane kazne, ali kako ih većina ne radi i živi bez ikakvih prihoda, nisu ih mogli platiti. Prema informacijama koje dolaze od osoba koje su redovito izlazile na prosvjede, mnogi sudionici događaja iz veljače prošle godine su zbog raznih pritisaka i prekršajnih prijava napustili Bosnu i Hercegovinu i nalaze se u nekim od europskih zemalja od kojih su zatražili politički azil.

Ljudska prava u BiH

Prema istim informacijama, “politički azilanti” nalaze se u Švicarskoj i Njemačkoj i očekuju da im se riješi status. Međutim, hoće li u spomenutim zemalja dobiti status političkih azilanata, veliko je pitanje, s obzirom na činjenicu da su zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, okarakterizirane kao one gdje ne prijete ratovi, mučenja i druge radnje zbog kojih bi bilo moguće zatražiti azil. Do sada su najčešći razlozi za azil građana u EU bili navodno maltretiranje, uskraćivanje seksualnih sloboda... Međutim, BiH je država koja ispunjava ljudska prava svojih građana i stoga takvi azilanti više nemaju mogućnosti pozivati se na takve oblike zaštite, posebno ne u Njemačkoj u kojoj je prošle godine promijenjena i legislativa o dobivanju azila.

Prijave i dalje stižu

Ipak, neki od njih se nadaju političkom azilu jer smatraju da se nad njima vrši progon i utjerivanje straha i od policije i sudova. No, bez obzira na sve, prekršajne prijave i dalje stižu na adrese građana u BiH. Najnoviji slučaj dogodio se u BiH, a u njemu je prekršajnu prijavu dobila Aida Sejdić, bivša predsjednica udruge “Bosansko proljeće” koja se morala javiti na Općinski sud u Bihaću. U policijskoj prijavi se navodi da je Sejdić kao članica udruge “Bosansko proljeće” 24. ožujka 2014. godine u Bihaću organizirala prosvjede suprotno Zakonu o javnom okupljanju Unsko-sanske županije. Sejdić se tereti i da je okupljene pozivala na kretanje nedopuštenom rutom, zbog čega je zaustavljen promet i narušena sigurnost u prometu prema Zakonu o sigurnosti u prometu Federacije BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.