veliki jubilej

MOSTAR 200 godina od dolaska roda Lasića na Bakšim u Ilićima

07.08.2020.
u 21:19
Pogledaj originalni članak

U naselju Bakšim u Ilićima kod Mostara upriličena je mala svečanost u povodu 200. obljetnice dolaska Lasića u Mostar, odnosno na Bakšim. To su bili prvi Lasići koji su došli u Mostar, a stigli su s područja Širokog Brijega, točnije sela Uzarići. O tome svjedoči Nikola Mandić u svojoj knjizi “Podrijetlo hrvatskih starosjedilačkih rodova”, piše Večernji list BiH. 

Današnji Lasići potomci su Ivana, Frane i Jure Lasića kao prvih rođenih Lasića na Bakšimu i začetnika triju rodova bakšimskih Lasića. Ipak, da su Uzarići matica svih Lasića ne slažu se baš svi mostarski Lasići, a za pravu povijesnu istinu trebalo bi detaljnije istraživati i zaviriti možda čak i u dubrovačke arhive. Sve u svemu, dva stoljeća veliki je jubilej koji su vrijedni mještani Bakšima željeli dostojno obilježiti pa su na inicijativu Nike Lasića krenuli u izgradnju Zida sjećanja kao primjer očuvanja obiteljske baštine i rada za javno dobro. Zid sjećanja u nazočnosti mještana blagoslovio je fra Luka Marić.

Zaokružena trilogija

“Osobno sam se angažirao na materijalnim dokazima i dokumentima na potvrđivanju obiteljskog stabla naših Lasića i tijekom 2014. godine uredio grobove Ivana i Jure Lasića u groblju Smrčenjaci, a za grob Frane Lasića znalo se da se nalazi u groblju Šoinovac. Ostavljeno je njegovim potomcima da pronađu i urede njegov grob”, govori nam Niko Lasić, inicijator uređenja i proglašenja Lasića trga na Bakšimu otprije deset godina, zatim obnove i puštanja u rad javne česme (2011.) i inicijative za uređenje i proglašenje Gospina trga (2012.). Izgradnjom Zida sjećanja u 2020. godini, kao godini jubileja, zaokružena je trilogija.

“Ovaj prelijepi Zid sjećanja djelo je naših majstora od kamena i spomen-ploče ugrađene u njega ostat će kao vidljiv trag u vremenu u kojem živimo i trajni spomen na početak i 200-godišnje trajanje naših Lasića na Bakšimu, ali i spomen na Bakšim kao mjesto matice naših Lasića.

Nova zgrada

Zid sjećanja bit će podsjetnik i na vrijeme u kojem živimo i na naša nastojanja da damo novo lice Bakšimu kao mirnom i ugodnom mjestu za život”, dodaje Lasić osvrnuvši se i na novoizgrađenu zgradu na Bakšimu koja je svojom neprimjerenom veličinom devastirala prostor i narušila imidž Bakšima kao mirnog mjesta i zelene oaze smještene u tokovima rijeke Radobolje i rukavca Radobolje.

“Vrijeme će pokazati, moguće, i onu drugu stranu novoizgrađenog objekta kada će njegovi budući stanari, posebno djeca, oživiti Bakšim koji je predugo uspavan u svome miru i ustaljenom načinu života” - poručuje Lasić.

Većina potomaka bakšimskih Lasića živi u Mostaru, najmanje ih je na Bakšimu, ali ih ima i diljem Europe, Amerike i Australije. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.