Akcija “Čarli”

Pronađena roba vrijedna pola milijuna KM, koja se trebala prodati na “crnom tržištu” u BiH

Foto: ilustracija
Pronađena roba vrijedna pola milijuna KM, koja se trebala prodati na “crnom tržištu” u BiH
15.06.2016.
u 15:50
Sumnja se da su određene osobe uvozile automobile iz inozemstva sa stranim tablicama, zatim ih ostavljale na auto-otpadu, skidale strane tablice te su se prodavala u dijelovima na “crnom tržištu” u BiH
Pogledaj originalni članak

U ilegalnom skladištu na auto-otpadu u Velikoj Kladuši danas je pronađena roba u vrijednosti od 500.000 KM, koja se trebala prodati na “crnom tržištu” u Bosni i Hercegovini.

Ovo su prvi rezultati današnje akcije kodnog naziva “Čarli”, koju po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH od ranih jutarnjih sati provode službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u suradnju s kolegama iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz UNO pojašnjavaju da njihovih dvadeset službenika aktivno sudjeluju u današnjoj akciji kodnog naziva “Čarli”.

- Službenici UNO iz Sektora za provođenje propisa raspoređeni su na izuzimanje dokumentacije iz četiri špediterske kuće koje su provodile carinske postupke uvoza putničkih motornih vozila koja su carinjena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša. Sumnja se da je u carinskim postupcima umanjivana vrijednost vozila koja je predstavljala osnovicu za naplatu uvoznih pristojbi te su tako naplaćene manje uvozne pristojbe od zakonski predviđenih u postupcima carinjenja ovih vozila - navodi se u priopćenju UNO.

S tim u vezi danas su privedena na obavještajne razgovore i dva službenika UNO zaposlena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

Naglašava se da je UNO u ovom slučaju u potpunosti uključena u sve aktivnosti i daje punu podršku SIPA-i i Tužiteljstvu BiH za procesuiranje svih odgovornih osoba za eventualne nezakonitosti, pa tako i osoba koje su zaposlene u Upravi.

Osim umanjivanja vrijednosti prilikom uvoznog carinjenja sumnja se da su određene osobe privremeno uvozile automobile iz inozemstva sa stranim tablicama, zatim ih ostavljale na auto-otpadu, skidale strane tablice i vozila odjavljivali u inozemstvu, dok su se ona prodavala u dijelovima na “crnom tržištu” u BiH.

Na taj način je oštećen proračun BiH jer nisu plaćane zakonski predviđene uvozne pristojbe prilikom uvoza vozila u BiH.

Osim službenika iz Sektora za provođenje propisa UNO, na terenu su i inspektori iz Sekora za poreze koji su u današnjoj akciji zaduženi su za popis zaliha i provjeru knjigovodsvenog stanja kod poreskog obveznika iz Velike Kladuše.

Po okončanju svih aktivnosti na terenu bit će poznato više informacija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.