BRČKO

Prolazak Zidinama - vremeplov u srednji vijek

Prolazak Zidinama - vremeplov u srednji vijek
21.10.2022.
u 18:00
Zidine u Gornjoj Skakavi nadomak Brčkog najstariji su arheološki lokalitet u tom dijelu BiH, spomenik kulture i hodočasničko mjesto
Pogledaj originalni članak

Arheološki lokalitet Zidine u Gornjoj Skakavi, udaljen oko 20 kilometara od Brčkog, do sada je najstariji otkriveni istraženi arheološki lokalitet u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Proglašen je spomenikom kulture BiH te je i hodočasničko mjesto stanovnika Bosanske Posavine, piše Večernji list BiH.

Vrlo živa predaja

Posebno je dragocjeno izvješće biskupa fra Nikole Ogramića-Olovčića, koji je, posjetivši 1674. godine župu Bijela, napisao:

"U selu ove župe koje se zove Skakava nalaze se franjevački samostan i crkva koje su u stara vremena Turci posve porušili, a porušeni zidovi i sada strše".

U narodu ovoga kraja i danas postoji vrlo živa predaja i sjećanje na porušeni samostan. Na Zidinama se održavaju vjerski obredi i pale svijeće, a u rujnu, o blagdanu Rana sv. Franje, onamo se hodočasti. Na najvišoj točki brdovitog uzvišenja na kojem je arheološki lokalitet 1983. godine izgrađena je kapela svetog Franje. Posjetili smo taj lokalitet s povijesnom težinom, no još uvijek nedovoljno javnosti približen.

Arheološki lokalitet čine ostaci temelja gotičke samostanske crkve, romaničke crkve, starijeg sakralnog kompleksa (krstionice kao najstariji arheološki nalaz), nekropole i pokretnog nasljeđa. Na tom su lokalitetu pronađeni ostaci objekata koji potječu iz predromanike pa sve do kasnoga srednjeg vijeka.

Pronađen je i veći broj stećaka, kao i grobova koji su se nalazili u crkvi i oko nje. Pokretno nasljeđe pronađeno na Zidinama nalazi se u župnoj crkvi i muzeju pokraj Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog u Dubravama. Razgledati eksponate i kretati se na tom području predstavlja gotovo vremeplov koji nas vraća u davna srednjovjekovna vremena.

- Ove iskopine datiraju još iz devetog stoljeća, što znači, prije nego što će ovdje doći i franjevci Bosne Srebrene. Kako je ovo mjesto izgrađeno i iz kojeg se, da tako kažem, crpila snaga u ispovijedanju naše kršćanske vjere, a kasnije i pripadnosti svetoj Katoličkoj crkvi, franjevci su poslani ovdje da u tome duhu i dalje ovaj narod vode - kaže gvardijan franjevačkog samostana u Dubravama fra Niko Josić i dodaje kako će i kroz ovu veliku povijesnu priču i dalje širiti duhovnost i identitet hrvatskoga naroda.

- Ponosni smo na to, ali ćemo se i dalje dati na istraživanje i društvenih aspekata ovoga kraja, odnosno ovih Zidina - dodaje gvardijan fra Niko Josić.

Brčanski dogradonačelnik Anto Domić obišao je lokalitet ističući kako on predstavlja ogromno bogatstvo i blago Distrikta Brčko. Ne skriva ponos zbog kraja iz kojeg potječe i za koji kaže kako ima povijesnu težinu koju i dalje treba istraživati.

Dodatni poticaj

- Svi mještani Gornje Skakave, ali i Distrikta Brčko BiH ponosni su na činjenicu da je upravo u tom njihovu mjestu i okolici najstariji lokalitet s konkretnim dokazima o kršćanskom životu na tim posavskim prostorima. Mi smo tradicionalni narod, želimo nastaviti tradicionalan život i suživot s drugima u miroljubivosti, ali smo svoji na svome i prepoznatljivi već stoljećima po ovim vrijednostima - izjavio je brčanski dogradonačelnik.

Upravo je iz toga kraja poniknuo u svijetu poznati i priznati znanstvenik i misionar fra Augustin Augustinović koji je u dalekoj Venezueli na glasu svetosti.

- To je svakako još jedan dodatni poticaj svima nama da se borimo za one vrijednosti koje su živjeli naši svećenici - zaključio je Domić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.