Slana voda prodire do Počitelja

Projektom od 70 milijuna eura RH rješava salinitet tla i u Čapljini

20.03.2019.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Problem slane vode koja već neko vrijeme ugrožava poljoprivrednu proizvodnju u naseljima oko Čapljine uskoro bi mogao biti riješen. Naime, poljoprivrednici s ovog područja već neko vrijeme upozoravaju na činjenicu kako zbog slane vode koja prodire u tlo neke kulture koje su ranije uzgajali više tu ne uspijevaju, piše Večernji list BiH.

Salinizacija nije više stvar pretpostavki, nego činjenica, tvrde žitelji. Pokazuju to stalna mjerenja na bušotinama u Višićima i povremena u Gnjilištima koje je, prema tim mjerenjima, iako najsjeverniji dio Višićke kasete, najugroženije. Informaciju o povećanom salinitetu potvrdili su i iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora navodeći kako je u redovitim ispitivanjima uočen povećan sadržaj klorida u Neretvi, ali i na izvorištima pritoka ove rijeke u čapljinskoj općini. Dekan Agromediteranskog fakulteta Sveučilišta “Džemal Bijedić” u Mostaru Ahmed Džubur ocijenio je kako postoji više razloga za porast saliniteta u rijeci Neretvi i pritocima, no da je najvažniji povezan s izgradnjom više energetskih objekata u istočnom dijelu Hercegovine zbog kojih je smanjena količina vode u Neretvi.

Problem saliniteta je, osim Čapljine, najizraženiji u Metkoviću i Opuzenu, zbog čega je RH odlučila realizirati projekt postavljanja brane kojim bi se spriječio prodor mora u Neretvu. Naime, prema pisanju medija iz RH, Vlada Republike Hrvatske ozbiljno je prihvatila pilot-projekt navodnjavanja doline Neretve čija je vrijednost u prvoj fazi procijenjena na oko 20 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta navodnjavanja doline Neretve u svim fazama više od 70 milijuna eura, što će se financirati uglavnom iz kohezijskih fondova EU-a. Riječ je o projektu službenog naziva “Izgradnja sustava javnog navodnjavanja Glog”, koji realiziraju Hrvatske vode u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i kojim će se osigurati preduvjeti za nastavak intenzivne proizvodnje voća, povrća i agruma u dolini Neretve.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić više je puta isticao kako je navodnjavanje strateški važan projekt ne samo za dolinu Neretve već i za cijelu Republiku Hrvatsku. – Bez modernog navodnjavanja nema moderne poljoprivrede i ovo je početak navodnjavanja donje Neretve. Projekt je trenutačno u obuhvatu Gloga kod Opuzena, ali uskoro slijedi predio Koševo – Vrbovci u Metkoviću. Veliki dio projekta će se odnositi na branu na Neretvi koja će osigurati slatku vodu u gornjem toku Neretve. Za nas je ovo strateški projekt - naglasio je župan. Upravo je brana značajan dio ovog sustava koji, osim navodnjavanja, ima funkciju i obrane doline Neretve od soli, točnije ulijevanja mora u Neretvu za niskih vodostaja.

Prema projektnoj dokumentaciji, brana bi sprječavala prodor slane vode u korito rijeke Neretve, što je iznimno veliki problem poljoprivrednicima, posebno kad je nizak vodostaj. Slični sustavi obrane od soli i prodora mora već su viđeni u Nizozemskoj. Prema pisanju hrvatskih medija, u ovom slučaju radi se o tehnički manje zahtjevnom objektu, zamišljenom kao pokretna konstrukcija, bez građevinskih zahvata u zaštićenom krajoliku. Naručitelj i investitor projekta su Hrvatske vode. Navedena brana, odnosno pregrada, zamišljena je kao laka mobilna konstrukcija u kojoj pomični dio svojim podizanjem u vrijeme plime, kad je prodor mora u Neretvu najveći, fizički sprječava prodor slane vode što omogućava neometano korištenje vode iz rijeke Neretve i rukavaca za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Pregrada u podignutom položaju podiže razinu vode uzvodno, stvara se veći tlak, što potiskuje slanu vodu na veće dubine. Za vrijeme oseke pregrada je spuštena.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.