fotogalerija

PROJEKT CHE VRILO Investicija od skoro 90 mil. eura još je prije 50 godina zainteresirala stručnjake

17.07.2018.
u 07:08
Pogledaj originalni članak

- S ove strane nećete uspjeti doći do hidroelektrane, zato prijeđite most pa idite odmah desno, a onda će vas cesta odvesti na mjesto koje tražite - govori mi susretljivo stariji gospodin dok sam tražio lokaciju na kojoj će koji sat kasnije biti položen kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo, čime Tomislavgrad postaje energetsko središte u BiH, a s obzirom na najave novih projekata, i mnogo šire. Put nas je koji sat ranije od službenog početka programa doveo u Vrilo, u župi Prisoje, taman da pomno analiziramo sve u bajkovitom području s kojeg pogled puca na jezero s jedne, a prelijepu planinu Tušnicu s druge strane.

- Mesihovina je lice, a Vrilo naličje velikih projekata Elektroprivrede u posljednje vrijeme - govori sugovornik iz Elektroprivrede HZ HB dok traju pripreme za službeni protokolarni dio, nakon čega mogu krenuti veliki radovi. Vjetar podno planine konstantno piri, tako da radnicima na ovom projektu neće biti teško izdržati ovo, a ni iduća ljeta. Ubrzo je počela dolaziti i ostala svita, tako da je službeni dio mogao početi. Ipak, prije tog dijela uhvatili smo jednog od najponosnijih s obzirom na to da Tomislavgrad očekuje barem milijun KM, ako ne i milijune u proračunu zbog ovih projekata. Riječ je o Ivanu Vukadinu. Načelnik je netom došao iz Rusije gdje je otišao pogledati osvajanje povijesnog srebra Hrvatske i onda se požurio vratiti kući.

Još jedna vjetroelektrana

- Ovo je veliki projekt za HBŽ, a osobito za Tomislavgrad zbog toga što nije jednoznačnoga karaktera. Izgradnjom CHE Vrilo otvaramo mogućnost melioriranja Duvanjskog polja, odnosno osposobljavanje neplodnog tla za proizvodnju poboljšavanjem njegovih svojstava zbog intenzivnijeg bavljenja poljoprivredom. Problem kraških polja je u tome što imate vode kada vam ne treba, a nemate je kada vam treba. Ovakvim projektima pospješujemo poljoprivrednu proizvodnju i, naravno, proizvodimo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Uz vjetroelektranu Mesihovina i hidroelektranu Vrilo, ako Bog da, do kraja ove godine imat ćemo još jednu vjetroelektranu - kazao je načelnik Vukadin.

VE Mesihovina je još u probnom radu, a Općina Tomislavgrad planira uprihoditi 250 tisuća KM do kraja godine od proizvodnje iz te vjetroelektrane. - Dodajte tome još jednu vjetroelektranu i izgradnju reverzibilne hidroelektrane za koju polažemo kamen temeljac te možemo govoriti i o milijunskim iznosima ili o najmanje milijunskom iznosu za Općinu Tomislavgrad - istaknuo je načelnik Vukadin.

U Tomislavgradu su na svečanosti bili zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i predsjednik FBiH Marinko Čavara, županijski premijeri Nevenko Herceg, Marijan Klaić i Ivan Jozić te brojni drugi dužnosnici od viših do lokalnih razina vlasti. Generalni direktor EP HZ HB Marinko Gilja istaknuo je kako se na području HBŽ-a radi nekoliko kapitalnih projekata, među kojima je i CHE Vrilo.

- Tomislavgradska općina bogata je obnovljivim izvorima energije, od kojih smo vjetar maksimalno iskoristili izgradnjom VE Mesihovina, a nastavljamo korištenjem vodnih resursa rijeke Šuice izgradnjom crpne hidroelektrane Vrilo. Postavljanjem ovoga kamena temeljca za izgradnju CHE Vrilo potvrđujemo svoju razvojnu strategiju, uvažavajući nove tehnologije i jamčeći čuvanje okoliša - istaknuo je Gilja.

Kazao je kako je CHE Vrilo zainteresiralo stručnjake još prije 50 godina. Sve to govori o ozbiljnosti i sustavnoj pripremi investicije vrijedne 89,11 milijuna eura koja će energetskom sustavu EP HZ HB donijeti još 196 GWh godišnje proizvodnje električne energije. - Namjeravamo pokrenuti još jedan izvanredan projekt, to je tunel koji će spojiti Buško blato i Ramsko jezero, vrijedan 70 milijuna eura. Vjerujem da ćemo u rujnu položiti kamen temeljac i za tu investiciju - istaknuo je Gilja.

Korak u budućnost

Planirano je da CHE Vrlio ima 7 građevinskih objekata: gornji bazen, ulaznu građevinu dovodnog tunela, dovodni tunel dužine 5 kilometara, vodnu i zasunsku komoru, tlačni cjevovod dužine 450 m, strojarnicu s izlaznim tunelom i izlaznom građevinom, platoom i rasklopištem i donji bazen. - CHE Vrlio koristit će vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskom polju crpit će vodu iz Buškoga blata u akumulacijski prostor gornjega bazena kako bi je moglo koristiti kada nedostaje energije u sustavu - istaknuo je Gilja. Kazao je i da je svaki novi proizvodni objekt korak u budućnost, pa prema tomu i u neizvjesnost, ali ovaj kamen temeljac dokaz je pouzdanosti i postojanosti. Uime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića nazočnima se obratio Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH. - Hrvatskoj, kao državi članici EU, jedan od zadataka je usklađivanje svih nacionalnih politika u zajedničku, energetsku europsku politiku. BiH ima posebnu važnost ponajviše zbog razvoja zajedničkih sadašnjih i budućih projekata te mi je posebno drago što mogu istaknuti uspješnu suradnju naših dviju zemalja u svom resoru i također je važno napomenuti da smo zajedno dio energetske zajednice. Dijelim zadovoljstvo svih nas koji smo uključeni u energetiku RH da se jedan ovakav projekt počeo graditi jer je ovo u skladu sa svim normama. Ona je važna i za ekonomski sustav zemlje jer uštedi se jer nema uvoza energije onda kada je struja najskuplja - istaknuo je državni tajnik Milatić i čestitao EP HZ HB. Nakon njega nazočnima se obratila zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

- Infrastrukturni projekti, kao što je ovaj, od mnogostrukoga su značaja kako za lokalnu zajednicu tako i za cijelu BiH. U ožujku smo svjedočili završetku jednog velikog projekta VE Mesihovina, prvog vjetroparka u BiH, a nekoliko mjeseci kasnije okupila nas je ovdje svečanost polaganja kamena temeljca za CHE Vrilo - kazala je Krišto istaknuvši kako su izgradnja novih vlastitih proizvodnih kapaciteta i osiguranje kontinuirane isporuke električne energije iz vlastitih postrojenja pokazatelj ozbiljnog pozicioniranja EP HZ HB na tržištu električne energije - kazala je Krišto. Izrazila je veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta na području HBŽ-a. - S obzirom na vrijeme u kojem dominiraju negativne teme, ovo je ipak pozitivna priča, vrijedan i važan korak za stvaranje pozitivnog ozračja, koji će osigurati nova ulaganja, radna mjesta te ponuditi perspektivu mladim ljudima ovog kraja - istaknula je Krišto.

Svečanosti se pridružio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istaknuo zadovoljstvo ovim, ali i najavljenim, velikim energetskim projektima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.