Dilberović:

Program integriranja u EU značajan dokument, slijedi zahtjevan posao

Program integriranja u EU značajan dokument, slijedi zahtjevan posao
13.06.2016.
u 12:36
Pogledaj originalni članak

Program integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju (EU) je vrlo značajan dokument koji treba da sadrži dva ključna segmenta - plan usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU te plan strateškog okvira u BiH.

To je izjavio direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović tijekom današnjeg sastanka o temi "Izrada programa integriranja BiH - dosadašnji napredak i idući koraci“. 

Naglašavajući značaj integracijskog programa, rekao je da će se na osnovu tog dokumenta jasno znati šta je obaveza koje institucije, šta i do kada treba učiniti.

Proces izrade je u tijeku, dodao je Dilberović, a posao koji slijedi je vrlo zahtjevan i iziskivat će vremena.

Ovim programom, podsjetio je, treba utvrditi mjere koje treba provesti u zemlji u višegodišnjem razdoblju radi ispunjavanja kriterija za europsko članstvo i ostalih obaveza iz procesa europskih integracija.

- Program integriranja BiH u EU ne daje niti oduzima ikome nadležnosti jer su one utvrđene ustavima i zakonima. Izrada programa otvara proces zajedničkog planiranja preuzimanja europskog zakonodavstva u zakonodavstvo BiH, strateškog okvira i ispunjavanja ostalih obaveza iz procesa europskih integracija i ovaj dokument treba da bude rezultat tog procesa i rada svih institucija i nivoa vlasti u BiH - kazao je Dilberović.

Program integriranja, dodao je, jasna je poruka Europskoj uniji o predanosti zemlje članstvu, a građanima, poslovnoj zajednici, investitorima i drugima, pruža okvir pravne i političke sigurnosti jer mogu jasno vidjeti šta i kako nadležne institucije na svim nivoima vlasti u zemlji planiraju raditi.

Također, zakonodavnoj vlasti program može biti dobar alat za praćenje rada izvršne vlasti, naveo je direktor Direkcije za europske integracije BiH.

Predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikola Lovrinović izjavio je novinarima uoči današnjeg skupa da je za 2016. godinu sugerirao niz aktivnosti o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Veoma je dobro što je USAID inicirao održavanje sastanka o izradi bh. programa integriranja u europsko članstvo jer su korisni svi prijedlozi i sugestije bilo koga, vladinog i nevladinog sektora, svih koji mogu pomoći u procesu inegriranja, navodi Lovrinović.

Obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je, napominje, da BiH predstavi vlastiti program integriranja, a skupovi poput današnjeg su dobar način da oni kojih se to tiče što više čuju šta ih očekuje.

Iz USAID-a, kao inicijatora skupa, podsjećaju da se Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji obavezala na provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Program integriranja BiH u Europsku uniju treba da bude cjelodržavni dokument, odnosno programski dokument Vijeća ministara BiH, vlada entiteta, Brčko Distrikta i kantonalnih vlada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.