za Svi svete i Dušni dan

Prodavači krizantema, ikebana i lončanica imaju pune ruke posla, cijene od 2,50 do 50 KM

Prodavači krizantema, ikebana i lončanica imaju pune ruke posla, cijene od 2,50 do 50 KM
VL
Autor
Željko Andrijanić
31.10.2017.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

Gužve na graničnim prijelazima već su za vikend nagovještavale dolazak blagdana. Mnogima su blagdani Svi sveti i Dušni dan prilika da nakratko dođu u svoje domove i posjete grobove svojih najmilijih, piše Večernji list BiH. 

Posebni dani

- Nakratko sam u svojoj Hercegovini i svake godine na ovaj dan dođem. Tu se prisjetim svojih predaka i u miru promišljam o svome životu, ali i onome što treba doći. Uistinu, ovo su posebni dani - kazao nam je čovjek kojeg smo susreli na groblju Gomilice u Grudama. Blagdan Svih svetih kršćani na Istoku slave od 4. st. - Nekadašnji poganski hram, rimski Panteon, darovao je car papi Bonifaciju IV. (608. - 615.). Po Papinoj odluci, kosti (relikvije) mučenika iz katakombi prenesene su u taj hram 13. svibnja 609. godine poslije Krista. Panteon je posvećen u crkvu svih svetih mučenika. Osim mučenika, u crkvi su se počeli štovati i sveci. Papa Grgur III. (731. - 741.) dao je sagraditi kapelicu Svih svetih u bazilici sv. Petra. Papa Grgur IV. (828. - 844.) odredio je da se u Crkvi slavi Spomen svih svetih 1. studenoga - govori fra Iko Skoko. Dan nakon Svih svetih slavi se Dušni dan. - Kršćani su preuzeli neke običaje od Grka i Rimljana te im dali kršćanski sadržaj. Grci i Rimljani štovali su svoje pokojnike treći, sedmi i četrdeseti dan od ukopa te posebno na godišnjicu smrti. Veliki naglasak stavljali su na naricanje i gozbe. Kršćani su odbacili naricanje i gozbe - spominje između ostaloga fra Iko Skoko. Poziva i vjernike da ovih dana pohode groblja najmilijih.

Zahvaliti na svemu

- Vjerujem kako svi mi, koji zdravstveno možemo, odlazimo na groblja. Groblja su posebna mjesta. Prvo dolazimo na grobove s nakanom pomoliti se za naše, ali i sve pokojnike te im zapaliti svijeće i cvijećem zahvaliti za sve što su učinili dobro, bilo nama, bilo svojoj sredini. Čovjek koji moli za svoje pokojne i koji im zna zahvaliti, čini dobra djela koja ostavljaju dubok trag u njegovu životu - ističe fra Iko Skoko. Također, na prometnicama i u ovlaštenim cvjećarnama pronalazimo krizanteme, ikebane, lončanice i drugo prigodno cvijeće za groblje. Krizanteme se kreću od 2,50 do 7,50 KM, lončanice od 4 do 12 KM, dok se ikebane mogu naći od 10 pa sve do 50 KM. Prodavači ističu da imaju pune ruke posla.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.