Problem deformacije lokomotornog sustava

Problemi s kralježnicom “breme” svakog trećeg djeteta

Problemi s kralježnicom “breme” svakog trećeg djeteta
24.11.2018.
u 16:30
Pogledaj originalni članak

Svako treće dijete predškolskog uzrasta u RS ima neku deformaciju kralježnice, grudnog koša i stopala, pokazuju rezultati sistematskih pregleda čija je slika iz godine u godinu sve alarmantnija, piše Večernji list BiH. Stručnjaci upozoravaju da bi situacija s generacijama koje tek stasavaju mogla biti još gora jer su mališani sve pasivniji, nemaju razvijenu svijest o važnosti bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću, previše su za računalom i mobilnim telefonom. Posljedica je logična - pretilost, nepravilan rast i razvoj, deformacija kralježnice.

Izraženija s rastom djeteta

Kad je riječ o kralježnici, najčešće deformacije su skolioza, kifoza i lordoza. – Razlozi njihova nastanka su dulje sjedenje djece, dulji boravak za ekranima računala, mobilnih telefona, televizora, videoigrica. Tu je i nedovoljna fizička aktivnost, odnosno sjedilački način života, neadekvatna prehrana koja podrazumijeva brzu hranu, grickalice, tjesteninu te posljedična pretilost – kazao je za Srpska.info specijalist obiteljske medicine Mladen Šukalo. Prema njegovim riječima, pojava spomenutih deformacija biva sve izraženija s rastom i razvojem djeteta, tako da su zastupljenije u višim razredima osnovnih škola, kao i među srednjoškolcima. Skolioze se moraju primijetiti i liječiti navrijeme jer zanemarivanje problema dovodi do ozbiljnih patologija na kralježnici kao što su diskus hernija, išijas, stvaranje osteofita, propadanje zglobnih hrskavica i sl. I skolioza i kifoza se najčešće javljaju u djetinjstvu, najčešće u razdoblju od polaska u školu do puberteta. Fizijatri preporučuju hodanje bez obuće, plivanje i što dulji boravak i igranje vani. U školi je poželjno bavljenje sportom. Osim toga, vrlo je važno educirati roditelje da prate razvoj djece i da uoče nepravilnosti navrijeme, a važnu ulogu igraju i redoviti liječnički pregledi.

Zahtijevaju ozbiljan rad

Djeca, osim lordoze, kifoze i skolioze, mogu imati i deformaciju grudnog koša, koji je udubljen ili izbočen, kao i spuštene svodove i ravna stopala. - Najčešće se susrećem s problemima kralježnice, a oni zahtijevaju veliku posvećenost i ozbiljan rad kako bi se nepravilnosti ublažile ili otklonile - kažu fizioterapeuti. Međutim, te deformacije se uglavnom kasno primjećuju, a onda dolazi do toga da roditelji ili djeca nisu dovoljno motivirani i ustrajni da im se ozbiljno posvete. Sam proces je dug i rezultati nisu vidljivi odmah, što može demotivirati male pacijente i njihove roditelje. Velik broj djece ima posturalnu disfunkciju, odnosno loše držanje trupa, što s vremenom može dovesti do kifoze - iskrivljenja kralježnice. Prepoznaje se po ramenima pognutima naprijed. Skolioza predstavlja “uvrtanje” kralježnice i rotiranje ustranu i najčešće pogađa djevojčice, dok lordozu odaje naglašeno lumbalno (donje) iskrivljenje kralježnice k naprijed i opušteni trbušni mišići. Najčešće ide u “paketu” s pretilošću.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.