Čitluk

Privode se kraju radovi na objektu za djecu s invaliditetom

Privode se kraju radovi na objektu za djecu s invaliditetom
13.05.2021.
u 20:08
Pogledaj originalni članak

Radovi na objektu za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju u Potpolju na području općine Čitluk privode se kraju. Vanjski radovi na objektu koji je predviđen za dnevni boravak djece s poteškoćama u razvoju gotovo su u potpunosti završeni te bi prostor koji ova djeca i njihovi roditelji s nestrpljenjem očekuju uskoro trebao biti stavljen u funkciju, piše Večernji list BiH. 

Sadržajno bogat

Objekt koji je okružen prirodom prostire se na oko 1100 četvornih metara. Unutar objekta predviđena je i spavaonica za dnevni odmor djece kojoj je to potrebno. Ivan Primorac, dipl. ing. građ., prilikom početka radova na objektu za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju naglasio je kako će isti biti sadržajno bogat.

Tako će, prema njegovim riječima, objekt koji će po završetku biti u svojstvu javne ustanove o kojoj se će brinuti Općina Čitluk, imati blagovaonicu, kuhinju, dnevnu spavaonicu, tri sanitarna čvora, dva s kupaonicama, prostorije za socijalnog radnika, fizioterapeuta, radnog terapeuta, fizikalnu terapiju, logopeda i defektologa. Uz navedeno, planirano je i opremanje ambulante, senzorne sobe, igraonice, višenamjenskog prostora/radionice, mnoštva prostora za ostave u podrumu i na prizemlju. Prema projektu, objekt će imati i ured ravnatelja, sobu za sastanke, praonicu rublja, predvorje s čekaonicom, natkrivenu terasu i kapelicu. Restoran/blagovaonica predviđen je za četrdeset osoba, međutim, objekt je dovoljno velik i za veći kapacitet. Budući da se objekt gradi namjenski, vodilo se računa o tome da se dvije prostorije mogu spojiti u jednu pomoću pomičnog zida kako bi se dobila veća višenamjenska prostorija (radionica, održavanje predstava, sastanci...). Uz bogat unutarnji sadržaj, objekt čija je gradnja počela početkom prošle godine imat će vanjski parkirališni prostor, igralište, klaustar i pristupne staze.

Ugovor

- Za pristup osobama u objekt projektom su eliminirane i arhitektonske barijere, tako da je omogućen i pristup osobama s teškoćama u kretanju. Završetak objekta bio je predviđen za 15-ak mjeseci - naveli su ranije iz Općine Čitluk. Inače, izvođač radova izgradnje sportsko-rehabilitacijskog doma za djecu s posebnim potrebama je S.G.D. Graditeljstvo Medić iz Ljubuškog. Početku radova prethodilo je potpisivanje ugovora između Općine Čitluk i Udruge “Sv. Josip” iz Chicaga kojim su potanko definirani međusobni odnosi, čija je temeljna odredba da će navedena humanitarna udruga izgraditi objekt namijenjen za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju i darovati ga Općini Čitluk uz obvezu trajnog zadržavanja namjene objekta. Iz Općine Čitluk istaknuli su kako će objekt biti stavljen u funkciju kroz javnu ustanovu koju će osnovati Općina.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.