Sirijci i Iračani

Pritisak na Veleposlanstvo BiH za dolazak sirijskih izbjeglica u BiH

Pritisak na Veleposlanstvo BiH za dolazak sirijskih izbjeglica u BiH
23.09.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Veleposlanstvo BiH u Jordanu ima veliki pritisak sirijskih i iračkih izbjeglica za njihov dolazak u BiH, kazao je za Klix.ba veleposlanik BiH u Jordanu Haris Lukovac.

Milijuni izbjeglica

“Imamo veliki pritisak iz Iraka i Sirije za dolazak izbjeglica u BiH, ali procedura je malo drugačija kada je riječ o njihovom putovanju u Europu. Jordan ima blizu 2,5 milijuna sirijskih i iračkih izbjeglica, što uzrokuje poskupljenje života za stanovništvo u ovoj zemlji. Sve je poskupjelo za 300 posto, od vode i struje, do goriva. Skuplji smo od Ženeve i ne znam kako svijet živi ovdje”, rekao je veleposlanik Lukovac koji je zadužen i za nerezidentno pokrivanje Republike Irak, Republike Sirije, Republike Libanon i palestinskih teritorija.

Udvostručen broj

Nakon što je konvoj s humanitarnom pomoći napadnut u Siriji, izgubljena je nada da će primirje koje su SAD i Rusija dogovorili uspjeti. Ponovno prevladava ratno stanje, što je pogubno za civile, ali i za Jordan u kojem je veliki broj izbjeglica. Broj stanovnika Jordana se u četiri godine gotovo udvostručijo. Naime, u 2012. godini u ovoj državi bilo je oko 5,6 milijuna stanovnika, a sada u njemu živi blizu 10 milijuna osoba. Samo u Amanu za četiri godine broj stanovnika povećan je s 1,5 milijuna na 5,4 milijuna.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.