Općina Orašje

Prioriteti pitka voda i nasip na rijeci Savi

24.10.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Općina Orašje jučer je proslavila svoj rođendan, dan velike pobjede u Domovinskom ratu. Prije 26 godina, točnije 23. listopada 1992., hrabri branitelji, pripadnici postrojbi 106. brigade HVO-a Orašje, nadljudskim su naporima u zoni odgovornosti Četvrte bojne porazili neprijateljsku vojsku i oslobodili okupirano selo Vidovice, a dva dana kasnije i Kopanice, čime je vraćena i očuvana današnja teritorijalna cjelina općine Orašje.

Opljačkani i zapaljeni domovi

Srpska vojska pretrpjela je katastrofalne gubitke, a bježeći pred naletima odlučnih i hrabrih posavskih sinova ostavljala je za sobom svoje ranjene i poginule vojnike. Nažalost, iza sebe su ostavili i tragove svog barbarskog pohoda, opljačkane i zapaljene domove u hrvatskim Vidovicama i Kopanicama. Legendarna pobjeda oraških branitelja, odlukom OV-a Orašje, uzeta je za Dan općine Orašje jer je oslobađanjem tih dviju mjesnih zajednica zaokružen sadašnji teritorij općine.

Jučerašnji središnji sadržaji bili su u znaku prisjećanja na herojstvo pripadnika HVO-a i 287 poginulih branitelja koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu. U spomen na poginule, umrle i nestale branitelje, vitezove Posavine, tradicionalno su u Vidovicama na spomen-obilježju položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u crkvi sv. Vida služena sveta misa zadušnica koju je predvodio vlč. Josip Senjak, uz koncelebriranje posavskih svećenika. Svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je prethodilo polaganje vijenaca uz dva spomen-obilježja u Orašju, uz općinske vijećnike, okupila je brojne dužnosnike FBiH i BiH, Posavske županije i njezinih općina, goste iz RH, predstavnike institucija i stranaka, udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Brojni prijatelji Orašja stigli su u grad na Savi kako bi još jednom odali priznanje i zahvalili posavskim herojima na velikoj žrtvi te uveličali svečanost proslave Dana općine. Riječima srdačne dobrodošlice prisutne je pozdravio predsjednik OV-a Orašje Mario Oršolić te, među ostalim, istaknuo da je na vijećnicima velika odgovornost svoj rad podrediti napretku i boljitku ove sredine koja nikada neće zaboraviti vitezove Posavine koji su položili svoje živote za obranu vjekovnih ognjišta.

Suradnja s Garešnicom

Načelnik Stanko Vincetić uputio je čestitku svim građanima općine. – Pred nama su projekti od životnog značaja, pročistač pitke vode i izdizanje savskog nasipa, kojim želimo osigurati stabilan život ovdje. Moramo ubrzati aktivnosti na polju gospodarstva kako bismo osigurali egzistenciju mladima da ostanu i budućnost grade u Posavini - kazao je načelnik Vincetić. Općina Orašje može se pohvaliti suradnjom sa Županijom pa se prisutnima obratio i predsjednik Skupštine PŽ-a Joso Marković i čvrsto poručio da narod u Posavini nikada neće zaboraviti istinu o Domovinskom ratu i stradanju i herojstvu branitelja. Čestitku je uputio i Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice, te naglasio da plodna suradnja Orašja i Garešnice traje gotovo 10 godina. - Zajedno sudjelujemo u nekoliko projekata i mogu naglasiti da postoji jasna vizija razvoja općine Orašje - kazao je. Nastupile su i sestre Marija i Jelena Ilišević sa skladbom “Zemlja dide mog”.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.