Vijeće ministara BiH

Pri ulasku u BiH stranac treba raspolagati sa 150,00 KM po danu boravka

Pri ulasku u BiH stranac treba raspolagati sa 150,00 KM po danu boravka
29.11.2016.
u 17:18
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Informaciju o „Paketu proširenja 2016“ i zadužilo Direkciju za europske integracije Vijeća ministara BiH da, u suradnji s nadležnim institucijama u BiH, razradi mjere za provedbu prioriteta iz Izvješća za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu i izradi Akcijski plan za njihovu provedbu.

Direkcija za europske integracije pripremit će obrazac Akcijskog plana za provedbu prioriteta iznesenih u Izvješću o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.
Akcijski plan će sadržavati mjere za realizaciju 76 prioriteta iz više oblasti u cilju nastavka reformi i daljnjeg napretka BiH, nakon što je Europska komisija u izvjeću za 2016. godinu ocijenila da BiH ispunjava prioritete u vezi s reformama, a posebno one koji proizlaze iz Reformske agende.

Ulazak stranaca

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme
namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Zakonom o strancima. Odlukom je definirano da stranac prilikom ulaska u BiH u 2017. godini mora raspolagati sa 150,00 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.

Odobreno 190.000,00 KM

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 190.000,00 KM iz tekuće rezerve proračuna institucija i međunarodnih obveza BiH za 2016. godinu Tužiteljstvu BiH za financiranje troškova nastalih u procesu ekshumacija koje se provode u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izgradnja graničnih prijelaza

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje BiH, donijelo je Odluku o izmjenama Odluke o odobravanju Projekta nabavke i izgradnje za regionalne centre i Središnji ured UNO BiH i izgradnje i rekonstrukcije graničnih prijelaza.

Donošenjem ove odluke vrši se prealokacija neutrošenih sredstava za izgradnju regionalnih centara Tuzla i Sarajevo u iznosu oko milijun konvertibilnih maraka za izgradnju GP Ivanjica, tako da neće biti novih izdvajanja u proračunu.  Na graničnom prijelazu Ivanjica, koji je predviđen za promet roba koje podliježu fito-sanitarnoj inspekciji, planirano je povećanje kontrolnih kabina za četiri s pratećim instalacijama. Također će na zahtjev inspekcijskih službi biti povećana i površina objekta za inspekcijske službe, a ovo novo projektno rješenje je dovelo do povećanja troškova izgradnje ovog graničnog prijelaza, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.