Dr. Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, za Večernji list

Prema kraju 2022. nadamo se smirivanju rasta cijena

Prema kraju 2022. nadamo se smirivanju rasta cijena
13.02.2022.
u 18:30
U Centralnoj banci BiH nadaju se, kao i većina analitičara iz eurozone, da će prema kraju ove godine doći do smirivanja rasta cijena, no puno je čimbenika koji na to utječu, izjavio je, između ostaloga, u razgovoru za Večernji list dr. Senad Softić
Pogledaj originalni članak

Kada će doći do smirivanja inflacijskih šokova, koji čimbenici utječu na proces usporavanja i zaustavljanja rasta cijena, koliki nas rast gospodarstva nakon iznimno dobre 2021. očekuje u ovoj godini - niz je pitanja ekonomske i financijske prirode čiji bi odgovor mogao dati određene smjernice, međutim, još je uvijek mnogo čimbenika koji i dalje utječu na neizvjesnost, piše Večernji list BiH.

Rast BDP-a

U Centralnoj banci BiH nadaju se, kao i većina analitičara iz eurozone, da će prema kraju ove godine doći do smirivanja rasta cijena, no puno je čimbenika koji na to utječu, izjavio je, između ostaloga, u razgovoru za Večernji list dr. Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, koji se osvrnuo na aktualno pitanje inflacije, potvrdivši kako je cilj Europske središnje banke (ECB) inflacija od blizu 2% u srednjem roku.

- Međutim, posljednji su trendovi iznenadili mnoge iskusne ekonomiste. Na cijene u eurozoni posebno utječu cijene energenata kao što su plin i nafta, ali i cijene hrane. U BiH, prema posljednjim raspoloživim podacima, inflacija je u prosincu iznosila 6,4% (na godišnjoj razini), a na povećanu inflaciju utjecali su rast cijena prijevoza (u što su uključene cijene goriva) za 14,1%, zatim porast cijene hrane za 10,6%, kao i rast cijena električne energije i plina za 5% - kazao je Softić.

U tom je kontekstu objasnio i da, iako smo naviknuli, osobito nakon globalne financijske krize, središnje banke poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi olakšale negativne utjecaje, moramo biti svjesni da globalne cijene roba poput nafte, plina i žitarica, velikih pokretača inflacije, nisu pod utjecajem monetarne politike. Kada je riječ o usporavanju dinamike rasta cijena, Softić je poručio kako se nadaju, kao i većina analitičara iz eurozone, da će prema kraju ove godine doći do smirivanja rasta cijena. - Ali puno je čimbenika koji na to utječu. Tu su geopolitičke tenzije vezane uz Europu, a posebno Ukrajinu. Posebno su neizvjesna kretanja cijena uvoznog plina i nafte. Nemojmo zaboraviti da su u svijetu, pa i kod nas, i dalje prisutni problemi u tzv. lancima opskrbe - dodao je.

Rizici su, nastavlja on, veliki, no, ponavlja, njihova sadašnja predviđanja pokazuju da bi se inflacijski pritisci u BiH trebali smanjiti u drugom dijelu godine, posebice prema njezinu kraju.

Guverner se osvrnuo i na predviđanja ekonomskog rasta, podsjetivši kako statistike pokazuju da je rast realnog BDP-a u prvih devet mjeseci 2021. u BiH bio čak 8,7%.

- U CB BiH smo stava da bi realni rast u 2022. za cijelu godinu mogao biti oko 4%. MMF u svojim posljednjim siječanjskim prognozama za 2022. očekuje rast svjetskog BDP-a od 4,4%, a eurozone od 3,9%. Dakle, u tim okvirima trebala bi se naći i bh. ekonomija. To su svakako dobre vijesti jer se očekuje, doduše nešto sporiji, rast i u 2023. godini. BiH svakako treba ekonomski rast. Samo održivim i stabilnim ekonomskim rastom možemo osigurati rast standarda svih naših građana, a to je ipak krajnji cilj svih ekonomskih politika - poručio je Softić.

Ojačavanje investicija

Na pitanje kako ojačati investicijski ciklus, Softić je poručio da, iako su središnje banke apolitičke institucije, mora reći kako bi smirivanje političkih tenzija u zemlji, kao, primjerice, normalan rad državnih institucija te fokus na stvarne ekonomske reforme bili najsnažniji generatori jačanja investicijskog ciklusa.

- I domaće i strane investicije vole stabilan okvir. Nema te monetarne politike koja će povećati ulaganja ako je neizvjesnost velika. U tom kontekstu moram spomenuti i konstantno nastojanje Centralne banke da se u zemlji provedu nužne reforme samostalno, ali i uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda - istaknuo je. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.