Suprotni rezultati

Prema anketama, bez posla ih 16%, a zavodi kažu nezaposlen svaki 3.

Prema anketama, bez posla ih 16%, a zavodi kažu nezaposlen svaki 3.
04.01.2021.
u 11:42
Pogledaj originalni članak

Podaci o kretanjima na tržištu rada iz ankete o radnoj snazi pokazuju suprotne rezultate od onih koji dolaze iz statistika zavoda za zapošljavanje - broj zaposlenih u vrijeme najveće pandemije u drugom tromjesečju 2020. godine nije se smanjivao nego, naprotiv, povećavao.

Različiti pokazatelji

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, prema podacima iz ankete o radnoj snazi koju je objavila Agencija za statistiku BiH, iznosila je u drugom tromjesečju prošle godine 16 posto. Broj zaposlenih osoba u drugom tromjesečju 2020. godine u odnosu na prethodno tromjesečje povećao se za 0,9 posto, dok se broj nezaposlenih osoba u istom razdoblju smanjio za 4,1%. Istodobno, podaci o tržištu rada koji su dolazili iz statistike zavoda za zapošljavanje pokazivali su pad broja zaposlenih i rast nezaposlenosti jer je drugo tromjesečje 2020. godine bilo vrijeme žestokog udara pandemije kada je veliki broj kompanija otpuštao radnike. Tako je broj zaposlenih, prema podacima zavoda za zapošljavanje, bio u svibnju 808.868, da bi se do kraja drugog tromjesečja u lipnju smanjio na 804.028. Istodobno, broj nezaposlenih u svibnju 2020. godine bio je 419.582, a već na kraju drugog tromjesečja popeo se na 421.300. Usporedba između registrirane nezaposlenosti (prijavljeni zavodima za zapošljavanje) i anketne nezaposlenosti uvijek je pokazivala značajne razlike. Razlike dolaze otuda što se, prema mjerilima ankete o radnoj snazi, koja se provodi prema standardima Međunarodne organizacije rada (ILO), zaposlenima tretiraju osobe koje su tijekom referentnog tjedna (tjedan prije provođenja ankete - od ponedjeljka do nedjelje) obavljale bilo kakav posao za plaću (u gotovini ili naturi) ili za obiteljsku korist.

Formalni statusi

Osobe koje nisu radile u referentnom tjednu, ali imaju posao s kojeg su bile privremeno odsutne su, također, uključene u zaposlene. Otuda i dolazi do razlike pa je, prema anketi o radnoj snazi, nezaposlenost u BiH 16 posto, a registrirana nezaposlenost, prema podacima za rujan 2020. godine, 34,1 posto. Prema anketi radne snage, neke osobe su zaposlene (jer su zadovoljile definiciju rada Međunarodne organizacije rada (MOR) - obavljanja aktivnosti barem jedan sat u referentnom tjednu), ali su te iste osobe prema formalnom statusu nezaposlene ili neaktivne. Osoba koja je prijavljena na zavodu za zapošljavanje, prema formalnom statusu je nezaposlena osoba, dok istodobno može neformalno obavljati povremene i privremene poslove i za te poslove primati plaću te se u anketi radne snage evidentira kao zaposlena osoba.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.